Мика Зайкова: Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж

Мика Зайкова: Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж
09-08-2021г.
25
Гост-автор

От една страна, има Covid криза, от друга – социална, а от трета – особено за страни като България – идва и финансова криза, каза в “Нашият ден“ Мика Зайкова, депутат от 46-ото Народно събрание.

"Говоря за бюджета, защото ние нямаме инвестиции, не идват отникъде. Второ, не сме готови с Плана за възстановяване и развитие, ние сме най-последни.

Ако не успеем навреме да го вкараме и не го одобри Европейската комисия, няма да дойдат парите, авансът. Защото има неща, които трябва да се направят – пенсионерите, инвалидите, хората с ниските доходи.

Разберете, няма как, не става изведнъж. За да има доходи, трябва да има бизнес и то да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност.

Ако няма печалба – няма високи доходи, а ако няма високи доходи – няма пенсии. Защото няма данъци. Има да се вършат много работи.

Това, което искаме да направим сега, е мъничко да поправим нещата. Те могат да се поправят по два начина, които могат да се комбинират – преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход, преизчисляване на пенсиите на база – коефициент за тежест на една година."

Първа задача на правителството

"Има много първи задачи. Първата е да актуализираме бюджета, защото от там дали ще вземем допълнителен заем, защото, като спряха кражбите, видяхте, че за два месеца дойдоха 2 млрд. И то само от свързването на митниците с НАП онлайн. Дойдоха приходи, защото няма как да се краде.

Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж. Затова трябва да актуализираме бюджета, да видим какво трябва да се направи.

Пари има по европейските програми, но те са направени по един такъв начин и проектите, и обществените поръчки, че иска време. Затова това е най-първото, малко пари да има в бюджета. И разбира се, очаквам Планът за развитие и внедряване да бъде одобрен, не този, който сега е направен, а малко трябва да бъде поправен."

   Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.