Методи Андреев пред Фрог: Защо му е трябвала офшорка на Младенов? Какво ще каже Борисов за своя кумец?

Методи Андреев пред Фрог: Защо му е трябвала офшорка на Младенов? Какво ще каже Борисов за своя кумец?
07-10-2021г.
24
Гост-автор
Не е изнедава, че от досиетата „Пандора“ излязоха имената на политици. Но ме изненада, че един от тях е Николай Младенов. Истината е, че той никога не се е занимавал с бизнес. В света на бизнеса е въпрос на избор да имаш подобни сметки. Но човек, който е бил винаги депутат, министър, на държавна служба и заплата, да има офшорна сметка, е меко казано странно. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Той допълни още:
 

„Не мога да кажа, дали това е законно. Той дълги години  Младенов бил на служба с високо заплащане. Може някой адвокат да го е посъветвал, че така ще плаща по-малко данъци.

 

Много е интересно защо е имал тази офшорка. Ако си бизнесмен, да кажем, че е нормално да забравиш някоя от фирмените си сметки. Но той не е бизнесмен. Колко още офшорни сметки е имал Николай Младенов, че да забрави за тази?!

 

В България моралът е твърде разтегливо понятие. Но Младенов трябва да обясни повече за тази офшорна сметка. Защо изобщо му е била необходима? Не зная дали е имал фирма на свое име. Какво ще каже сега неговият кум Бойко Борисов за своя кумец?! Според мен той мълчи, защото няма какво да каже първо за себе си. Би трябвало да се продължи това разследване. Следата безспорно е много интересна“, допълни той.  

 

Попитахме Методи Андреев и за другия голям скандал около името  от шефа на МВФ Кристалина Георгиева. По този повод той обясни: „САЩ много сериозно се отнасят към обвиненията срещу Кристалина Георгиева. Тя, разбира се, ги отрича. Кристалина е най-успешната българка и е много важно това, което се случва около нея, да се опровергае или отрече. Ако се окаже вярно, това ще е сериозно петно върху цялата ни държава. Интересна бе близостта ѝ с Бойко Борисов. Защото като образование и като ценз, като ниво, те бяха много различни. Но през годините бяха много близки един до друг.  Борисов много пъти номинираше Кристалина Георгиева за важни постове.

 

Може един и същи център навремето да ги е създал и развил. Защото нямам обяснение как така нейната звезда изгря по времето на Борисов. Тя израсна в международен план и убеден съм, това не е станало без сериозно лоби, което да е стояло зад гърба ѝ. Не изключвам личните ѝ качества, но има е неща, които така и останаха неизяснени. Румен Гечев, Стати Статев и Кристалина Георгиева бяха номиниране навремето за специализация в чужбина.

 

И тримата заминават, но двама от тях се оказват агенти на бившата ДС. Кристалина се оказа, че не е била. До този момент няма безспорни документални данни, че тя е работила за българските тайни служби. В същото време не трябва да се пренебрегва факта, че Русия я подкрепи да оглави МВФ. Убеден съм, че в САЩ ще направят задълбочена проверка по казуса и трябва приемем резултата. Дали ще е в полза на България или не, нещата трябва да ги приемаме такива, каквито са.

 

От „Групата за натиск“ имаме идея, която бихме искали да реализираме в следващия парламент. Ние успяхме да прокараме проверки за ключови личности като магистрати да речем. Благодарение на упоритостта на Групата, вече има изискване те обявяват дали принадлежат към някакви тайни общества – масонски ложи, подобни неформални кръгове и организации. Във въпросника на лицето, което трябва да се проверява за допуск до класифицирана информация, вкарахме изискването да се види дали е било сътрудник на комунистически тайни служби.  

 

Сега предлагаме в следващия парламент да се гласува изрична проверка дали дадено лице, заемащо публична длъжност - президент, премиер, министър, депутат, прокурор, съдия, има офшорни сметки. Не е проблем да имаш такава сметка, когато си бизнесмен. Проблем е, когато си публична личност, имаш такава сметка и не си я декларирал. Това трява да се смята за прикриване на доходи и би трябвало да е разглежда като опит да се измами българското общество. Трябва да се счита за сериозен пробив в почтеността на даден човек.  

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.