Меркел: Забраната за Тръмп в Туитър е „проблемна“

Меркел: Забраната за Тръмп в Туитър е „проблемна“
12-01-2021г.
16
Гост-автор

Източник: e-vestnik.bg

Германската канцлерка Ангела Меркел смята заличаването на акаунта в Туитър на Доналд Тръмп за „проблемно“ решение на компанията, предаде Асошиейтед прес.

„Туитър“ отстрани за постоянно Тръмп от своята микроблогова платформа в петък, като се позова на „риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие“ след щурмуването на Капитолия във Вашингтон от привърженици на досегашния президент.

Попитан за решението на Туитър, говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че операторите на платформи в социалните мрежи „носят голяма отговорност за това политическата комуникация да не бъде отровена от омраза, лъжи и подстрекаване към насилие“.

Зайберт обаче заяви също, че свободата на изразяване е фундаментално право от „основно значение“. „Това фундаментално право може да бъде оспорено, но в съответствие със закона и в рамките, определени от законодателя, а не по решение на управителите на платформи в социалните медии“, каза пред журналисти в Берлин говорителят и добави: „Погледнато от тази страна, канцлерът смята за проблемно, че акаунтите на американския президент са трайно блокирани“.

Самата канцлерка Ангела Меркел няма акаунт в Туитър, макар че Зайберт и много германски министри притежават такъв, отбелязва АП.

Френският финансов министър критикува решението на Туитър

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер също подложи на критика решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ.

„Шокиран съм, че Туитър взема решение за блокиране, защото регулирането на цифровите гиганти не може да се извършва от самата така наречена цифрова олигархия“, заяви Льо Мер по радио „Франс ентер“. Той добави, че „цифровата олигархия е заплаха за държавите и демокрациите“ и подчерта, че „регулирането на цифровите гиганти трябва да се извършва от народа, държавата и съда“.

Еврокомисарят Тиери Бретон изрази  „недоумение“

Еврокомисарят Тиери Бретон изрази днес „недоумение“ от решението на платформи за социални медии да лишат Доналд Тръмп от достъп до социалнтие мрежи „без законен и демократичен контрол“. Това оправдава европейските проекти за регулация на цифровите гиганти, подчерта Бретон.

„Това, че един главен изпълнителен директор може да изключи акаунта на президента на Съединените щати без каквато и да е друга форма на контрол и противодействие, е повече от обезпокоително“, заявява комисарят по вътрешния пазар в статия, публикувана от в. „Фигаро“ и сайта „Политико“. Той подчертава, че социалните платформи „вече няма да могат да отхвърлят отговорността си“ за съдържанието си.

Бретон подчерта, че „също както 11 септември отбеляза промяна на парадигмата за САЩ и дори за света, ще има, по отношение на дигиталните платформи в нашата демокрация, „преди и след“ 8 януари 2021 година“, датата, на която Туитър спря постоянно акаунта на Тръмп.

На 7 януари Фейсбук и други медии като Снапчат и Туич също спряха акаунтите на Тръмп за неопределен срок.

„Тази дата ще остане като признание на платформите за отговорността им“ за съдържанието, което разпространяват. „Нещо като 11 септември на информационното пространство“, добавя Бретон. „Тази безпрецедентна реакция на платформите в отговор на посегателствата срещу символа на американската демокрация обаче предизвиква недоумение: защо не са успели да блокират по-рано „фалшивите новини“ и речта на омразата, довели до нападението миналата сряда?“, пита еврокомисарят. „Основателно или не, дали решението да се цензурира действащ президент може да бъде взето от предприятие без законен и демократичен контрол?“

Според Тиери Бретон, който представи в средата на декември европейски проекти за законодателство на цифровите услуги и цифровия пазар, за да се опита да сложи край на произвола на дигиталните гиганти, обвинявани в злоупотреба с влиянието си, „тези събития показват, че не можем повече да чакаме със скръстени ръце и да се доверяваме само на добрата воля на платформите“. „Трябва да определим правилата на играта и да организираме информационното пространство с ясно определени права, задължения и гаранции“, заяви той.

„Европейският съюз и новата американска администрация ще имат интерес да обединят усилията си“, подчерта Бретон.

БТА

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.