Меркел към Борисов и Заев: Разберете се!

Меркел към Борисов и Заев: Разберете се!
10-11-2020г.
18
Гост-автор
Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред - тези два документа бяха подписани в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес за Западните Балкани, която се проведе днес в София, под председателството на премиерите на България и Северна Македония. Бойко Борисов, който излезе от карантина, и Зоран Заев, който пристигна лично от Скопие заради това, участваха на живо в разговора заедно с лидерите на Западните Балкани, както и с Ангела Меркал, Еманюел Макрон, Джузепе Конте и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, които се включиха онлайн.
 

Двата документа се оценяват като са сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщиха от правителствения пресцентър.

След срещата Борисов, Заев и Меркел дадоха онлайн брифинг.

"Изключително доволен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани - заедно действаме по европейски", заяви българският премиер. 

„В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един, дойдохме, обединихме се и дадохме перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните. Защото всички 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро дадоха възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани. Изключително благодарен и доволен съм от колегите, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани", заяви Борисов и благодари за това, че заедно действат по европейски.

"Декларацията за общ регионален пазар - също наша идея и мечта", добави той.

Той уточни, че по този начин 20-милионното население на Балканите ще бъде с много по-високи доходи и ще остане в този регион.

"На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки за региона и визията за екшън план за общ регионален пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани. Подписването на двете декларации ще засили икономическия растеж и развитието на региона, а също така ще обърне вниманието към някои от свързаните с това проблеми на околната среда и здравеопазването, като ще предложи и голям потенциал за разкриване на нови работни места, както и за регионалното споразумение за пътуване с лични карти", заяви на свой ред Заев.

"Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона - Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а вярвам, че е така и за всички нас, това е доказателство, че регионът осъществява по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развитие на отношенията ни. Тази среща се случва в безпрецедентните времена на пандемия и всички се борим с огромното предизвикателство да защитим гражданите си и да предотвратим тежките икономически последствия", допълни той.

Анкела Меркел пък заяви:

"Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София. Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали, въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена".

Тя подчерта, че общият пазар е изключително важен, а климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел отбеляза, че не трябва да забравяме, че освен предизвикателствата на COVID-19, климатичните промени остават важен въпрос.

"Показвате, че виждате тази отговорност", коментира тя и окуражи всички страни от Западните Балкани да насърчават и сътрудничеството в областта на науката.

Канцлерът покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

"Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона", обърна се към Борисов и Заев Меркел, след като засега България блокира Северна Македония за влизането й в ЕС, макар този въпрос да не бе сред обсъжданите по време на срещата.

Какво е важно в декларациите

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие. Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.