Меркел и европейското Ковид господство

Меркел и европейското Ковид господство
27-11-2020г.
18
Гост-автор
Политическото Ковид господство на европейски лидери започва да се превръща в уродливо надграждане на Желязната завеса. Новото е, че под удобния афиш на всенародна и всеевропейска здравна грижа срещу Ковид-19, държавните глави на Италия и Германия решиха с един замах да ликвидират и останките от перспектива в най-пострадалия в света бранш – туризма и в частност – зимния туризъм на Европа.
 

Докато Ангела Меркел и Джузепе Конти ще пазят европейците от европейските ски курорти обаче, Турция ликува. Турското издание „Рай хабер“ с едва сдържано злорадство пише на 26 ноември: „Пандемията, със своите тежки негативни ефекти върху хората във всички държави, даде невероятен и неочакван тласък върху зимния туризъм в Турция. Курортът Ерджиес бележи небивал бум в резервациите както от страна на турци, така също и от руснаци, украинци и все повече европейци, които не знаят на какво да разчитат в най-популярните за зимни спортова държави. За някои периоди хотелите вече са обявили стоп на продажбите, защото всички места са изчерпани. Ерджиес е единственият курорт в света, който може да предложи полет с балон, културен туризъм и ски в един и същи ден!“.

Дали българският премиер ще събере достатъчно кураж и след като нееднократно изтъкна топлото си лично приятелство с Меркел, която неизменно одобрява неговите решения и действия и радостно го потупва по рамото и по гърба, ще посмее да ѝ каже, че нашите три ски курорта няма да хлопнат кепенците? Не ни е нужно да посрещаме германски туристи, но можем да поемем руски, британски, украински, турски, македонски, сръбски, румънски. Нашите курорти са готови да посрещнат и българите.

Наистина ли германският канцлер ще нареди на суверенна България да лиши всички желаещи да укрепят здравето си през зимата с абсолютна забрана над тяхното право? Наистина ли България ще позволи на лидера на чужда държава да наруши българската Конституция?

В същото време, Швейцария, която не е член на ЕС, не само отвори зимните си курорти, но обеща да бъде „истинското място с истинската зима за всички, които обичат здравето“. В момента Швейцария минава през втората вълна на коронавирусната инфекция със средно 5000 заразени на ден и растяща смъртност, но възнамерява чрез спазване на дистанция и носене на маски по лифтовете, да подкрепи своята икономика и да остави туризма си жив, а скиорите да не спират заниманията си.

С взрива на епидемията от Ковид, Европейската комисия (ЕК) даде пълни права на националните правителства да предприемат мерките, които считат за адекватни, за да подпомогнат населението, бизнеса и всяка сфера от обществения живот, която е в криза. Но когато се стига до нов туристически сезон, изведнъж двама от всички лидери в Европа решават да наложат единни правила за абсолютно всички държави и те да са забранителни и окончателни.

На тази поредна инициатива, заредена със социалистически патос в своето безсмислие, австрийският финансов министър Гернот Блюмел отговаря твърдо, че в Австрия само за традиционните ски седмици около Коледа, това ще донесе загуби от 2,4 млрд. евро. Той категорично обявява: „Ако ЕС действително желае да затвори всички ски курорти за целия сезон, да се готви да плати за това и да осигури 80% финансова компенсация, което отговаря на австрийската политика за подпомагане на затворените бизнеси.“

Сега въпросът е: Ще посмее ли Борисов да изрече същото? Защото след всички направени инвестиции в подготовката на най-тежкия зимен сезон в историята, българите, заети в този бранш, ще останат пред перспективата да ядат сняг и да го топят, ако са жадни.

В същото време някои от швейцарските курорти, включително и Давос, въвеждат технологията „студена мъгла“, която продухва гондолите на лифтовете така, че убива 99,9% от всички възможни вируси, бактерии и спори в рамките на минута. „Това не само не е опасно, това е небивало безопасно!“ – коментират от управата на ски зоната в Давос.

На този фон, френският премиер Жан Кастекс заявява, че би искал да види „европейско хармонизиране на правилата за работа на всички ски курорти в рамките на ЕС.“

Би звучало трогателно, ако същите държавни лидери и политици бяха решили със същия апломб, че ЕС решава средната заплата в рамките на ЕС да бъде равнена по държавата с най-висок жизнен стандарт.  И това да е задължително за всяка държава, като тези, които не притежават потенциала, задължително да бъдат финансирани от общия бюджет на Съюза.

Къде е България в процеса на иницииране на нови и нови ограничения, които съвсем буквално водят до унищожение на обикновените хора?

Страната ни е подготвена за зимния сезон като армия от инфекционисти, които обаче работят на рецепциите в хотелите, обслужват стаите, заведенията, публичните пространства, ски съоръженията, готови са да вършат работата си в ски училищата.

Неоспорим факт е, че през летния сезон нито един турист в България не се зарази по време на ваканцията си, а упражняването на зимни спортове е доказано здравословно, независимо от възрастта на тези, които ги упражняват.

Австрия вече показа, че няма намерение да следва сляпо и коленопреклонно безумни идеи, които унищожават цял национален поминък. Е, като е започнало с А, да продължим с Б – България да заяви, че се грижи за здравето на своето население и няма как българите отново за бъдат заложници в малките си жилища, защото Германия е решила така.

В България зимата носи здраве, зимата дава хляб на стотици хиляди хора, в България зимата ще се случи във всички зимни курорти. Остава ББ да го съобщи учтиво на канцлер Меркел.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.