Менте реклами в интернет лъжат с Цветан Василев, Божков, Ковачки и Цветанка Ризова

Менте реклами в интернет лъжат с Цветан Василев, Божков, Ковачки и Цветанка Ризова
24-11-2020г.
807
Иван Бакалов

Удивително нахални фалшиви реклами изникват в сайтове и социални мрежи.

Реклама на платформа за търговия с криптовалута е маскирана като новина от известен новинарски сайт, примерно Vesti, има го дори логото на сайта, на интернет адресът е съвсем друг.

В сензационната новина се разказва как в интервю с Цветанка Ризова Васил Божков или Цветан Василев, или Христо Ковачки разкриват последните си инвестиции, от които печелят милиони.

Някои заглавия в зле прикритите реклами са напълно подвеждащи и нямат нищо общо със съдържанието на статията, нагласени са единствено да накарат потребителя да влезе да чете. Рекламните банери са подадени за разпространение на Гугъл, Фейсбук и на агенции дистрибутори на реклама в интернет.

В една от последните подобни реклами пише как „българският предприемач и филантроп Христо Ковачки” се появил в „Лице в лице” при Цветанка Ризова в Би Ти Ви и обявил нова „вратичка за богаство, която може да превърне всеки в милионер за 3-4 месеца”. Ковачки призовал всички в България „да се възползват от невероятната възможност преди големите банки да се усетят”. Минути след интервюто от „Уникредит Булбанк”се обадили в Би Ти Ви да спрат това интервю от излъчване (!?), но вече било прекалено късно.

Друга реклама на лекарство е представена като скандална новина в сайт имитация на сайта на БНТ, с логото на обществената телевизия и линкове към БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 3.

В сензационна статия се  разказва, че някоя си Цветеслава Минкина, заместник- главен фармацевт в България (няма такава длъжност в държавните институции), написала във фейсбук-страницата си, че „на пенсионерите вече им е минал животът, нека да умират, няма да съжаляваме за тях. Ако не ги довърши високото кръвно или проблемите със сърцето, нещо друго ще ги убие. Няма смисъл да харчим пари за възрастни хора!“

Рекламен банер в сайтове води към статия за успешните инвестиции на Ковачки, с измислено интервю с него при Цветанка Ризова.

И въпросната зам.-главна фармацевтка на България смята, че някакво си оригинално българско лекарство не трябвало да се продава евтино, пенсионерите не са важни. Тя била изтрила профила си във Фейсбук, но статуса й бил заснет и публикацията го показва.

Тази уж зам.-шефка и целия „фармацевтичен отдел“ били уволнени и там се извършва проверка. Публикацията за уж скандала продължава отново с дълъг преразказ на уж интервю при Цветанка Ризова в „Лице в лице“ в Би Ти Ви. Там са поканени като гости представители на несъществуващи институции – шефът на дирекцията на фармацевтиката в България, представител на най-голямата аптечна верига (измислено име), и ръководителят на центъра за сърдечно съдова хирургия. Нито една от тези изредени институции не съществува.

Депутатът от БСП проф. Иво Христов най-нелепо е представен с друго име като шеф на фармацевтиката в България – каквато институция у нас няма.

Но от предаването „Лице в лице“ са извадени снимки на реални участници в него, със съвсем други имена и професии и са сложени като потвърждение на измислицата. Така например депутатът от БСП проф. Иво Христов е представен на снимка с името Румен Вълчев, шеф на дирекцията на фармацевтиката в България, току що назначен на този пост, след като уволнили другите.

Целият екшън е да се представи някакво лекарство менте срещу хипертония при възрастни. Било разработка на Иниститут по сърдечно съдова патология (и такъв не съществува в България), и неговият шеф също е цитиран като участник при Цветанка Ризова. Лекарстовото го купували „французите“ за 4000 лв. една опаковка, но накрая на материала има линк с форма, в която да си направиш поръчка за останалите немного бройки от държавна поръчка на цена 69 лева.

Тук трябва да се направи една скоба – всички реклами на чудодейни лекарства за какво ли не, вносни, български и всякакви, са все на цена 69 лева. Едни и същи се продават в Унгария, Полша и т. н. и навсякъде преизчислено според валутни курсове, цената е 69 лева. Защото до такава дребна сума измамниците не могат до носят наказателна отговорност, потребителят, който се е излъгал с някакъв шербет, няма да може да сигнализира прокуратурата. В тези реклами в сайтове на български лекарствата менте ги хвалят някакви български доктори, обикновено професори, има и тяхна снимка. Същото лекарство се предлага в сайтове в Унгария и Полша и др., като го рекламира същия доктор професор, има го на снимка, но името му е съвсем друго.

Подобните скрити реклами за платформи за търговия и за криптовалути, които излизаха до неотдавна, че с тях уж печелят милиони

Менте статия за измислено интервю на Цветанка Ризова с Васил Божков, в сайт, украсен с лого на телевизии и др.

Васил Божков и Цветан Василев, и споделят успеха си при Цветанка Ризова, бързо изчезнаха от сайтовете, в които бяха публикувани. Този вид менте реклами излизат като банери в сайтове и във Фейсбук, линкът води от тях към някакъв сайт украсен с лого на телевизия и др., а адресът е примерно (https://badabums.webflow.io/) След десетина дни или седмица тези линкове престават да работят и статията менте изчезва, после се появява на друг адрес.

Измислено интервю с Цветан Василев при Ризова, също украсено с лого на известни медии.

Менте реклама във Фейсбук води към статия уж от в. „24 часа“.

Източник: е-vestnik

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.