МАШИНОФОБИЯ

МАШИНОФОБИЯ
28-06-2021г.
57
Гост-автор
„Бягайте, Машините идваааат! - изкрещя Пропагандата в опит да разгони заблудената тълпа. Избирателят хукна през глава да се спасява от машините, премазвайки ближния.“
Това би могло да е цитат от плиткоумно фентъзи, но за щастие е просто началото на фейсбук пост. Истинският живот, обаче, е не по-малко стряскащ напоследък.
Удивително е настървението, с което се опитват да изплашат народонаселението с машинното гласуване. Целокупният тролски хор на социолози, ентрополози, политолози, човеколози и прочие подлози се изреждат по всички екрани, за да покажат как са развили учудваща емпатия към човешкия вид. Телевизиите се надпреварват да показват баби в царевичаци, изплашени от машинния вот. Пропагандната мантра е зациклила в „горно до“ и повтаря колко страшно, трудно и невъзможно ще е за обикновените люде да дадат гласа си.
Хайде малко трезва мисъл, искате ли? Първо, тези машини не са някакви мултифункционални технологични чудовища с извънземно електронно управление и сложна функционалност, изискваща специално образование и години стаж. Тези машини не са самолети, печатарски машини, стругове. Дори една модерна кухненска фурна се управлява малко по-трудно. Тези машини са прости активни екрани, които се натискат с напълно обикновен човешки пръст.
Годината е 2021, уважаеми. Това са двайсет и една години след началото на новия век. Според статистиката 97 процента от българите ползват интернет, а 74 процента от тях имат личен смартфон. СМАРТФОН. Нали се сещате? Това би трябвало да е някаква страховита, малка машина, която стои в джоба и ваденето и натискането на екрана е нещо, което може да ти отхапе пръста.
И най-вече – никой не говори, че ще набутаме машини в домовете на хората и ще ги караме да правят компотите си с тях. Не, ще им се наложи да общуват с тези екранчета за няколко минути, по изключение.
Смятам, че е прекалено обидно да гледаме на сънародниците си като на аналогови австралопитеци, които изпълзяват от пещерата си в изборния ден. Но най-вече е доста тъпо да ставаме удобно ехо на пропагандата, която отново се опитва да провокира ниска избирателна активност.
Истината е, че в момента от машинния вот истински се страхува едно чудовище, което вилнее по селата и градчетата на България. Онази уродлива, многоръка, многоглава ламя, която яде волята на обикновените хора да гласуват сами, по съвест.
Може да бъде изображение с 1 човек и на закрито
 
    Автор: Радослав Бибалов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.