Машинно гласуване отново ще бъде спечелена от "правилната фирма"

Машинно гласуване отново ще бъде спечелена от
25-12-2020г.
16
Гост-автор
Обществената поръчка за машинно гласуване отново ще бъде спечелена от "правилната фирма". След серия комбинации "неправилните кандидати" са отстранени и на финала са класирани две компании, които всъщност са едно и също и са в тази игра от години. Отново десетки милиони ще влязат в правилните джобове, в една спорна технология за машинно гласуване.
Победителят традиционно печели обществени поръчки (89 за над 60 млн. лв.), все из държавната администрация. Схемата е класическа - тежки политически обвързаности, депутати - лобисти и като резултат имаме традиционен печеливш за сметка на данъкоплатците.
И докато някои се изхранват покрай машинното гласуване, да си припомним:
- През 2015 г. се проведе референдум за електронно гласуване.
- Създадохме инициативен комитет Гласувай без граници в подкрепа приемането на гласуването през интернет.
- През 2016 г. след месеци преговори, разговори и обрати парламентът прие текстове в ИК, предложени от експерти и Гласувай без граници (днес всички част от Да, България).
- ЦИК имаше близо 2 г. да се подготви за първото пилотно гласуване през интернет (по план през 2019 г.).
- ЦИК не си мръдна пръста, въпреки че бе осигурено европейско финансиране за целия проект.
- През 2019 г. по разпореждане на Бойко Борисов НС отмени текстовете за електронно гласуване в ИК и окончателно го уби.
Възможността да гласуваме през интернет щеше да ни струва в пъти по-малко, отколкото постоянните търгове за машини, с които да се гласува в секциите. Машини, за които не може да се гарантира, че не могат да бъдат манипулирани, изключително скъпо удоволствие са, а СИК-овете доказаха, че дори не могат да обработят протоколите им. С електронното гласуване всеки щеше да има възможност да гласува от дома или офиса си. Това щеше да намали и общия брой секции за традиционно гласуване и да се намалят значително разходите за провеждане на избори.
Крайният ефект от обществената поръчка за машинно гласуване е шепа лобисти и чиновници, които са се нагушили с комисиони от тази сделка. Прахосани пари без ясен ефект и спорна технология. Не е ясно например как ще бъде проверено дали машините на бъдещия победител действително отговарят на заложените изисквания.
Решението е гласуване през интернет и пощенско гласуване, за които Демократична България е внесла проектозакон още преди 2 години. Но той дори не бе разгледан в парламента.
 
  Автор: Ивайло Мирчев
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.