Марк Фабер: Федералният резерв лъже, че инфлацията е преходна. Рисковано е да държите пари в брой

Марк Фабер: Федералният резерв лъже, че инфлацията е преходна. Рисковано е да държите пари в брой
21-09-2021г.
46
Казах, че не е вероятно Федералният резерв някога отново да затегне политиката си, освен ако нямаме огромен финансов хаос в цялата финансова система, политическата система или не започне трета световна война. Нищо няма да се промени. Те са тук, за да печатат пари. Всички те, всичките са печатари на пари. Никой от тях не иска да затяга монетарната политика. И съвсем честно – те и не могат. Мисля, че инфлацията не е преходна, както членовете на Федералния резерв продължават да лъжат. Те знаят, че не е преходна. Не мога да повярвам, че са толкова некомпетентни икономисти. Мисля, че са некомпетентни, но вероятно и те изучават движението на цените във времето и така нататък, но корпорациите ще увеличат цените. Когато пътувате следващия път, когато отидете на хотел следващия път, ще видите, че цените са се повишили, когато отидете на пазар следващия път, цените ще са по-високи и те ще са по високи за всяко едно нещо. За детегледачката, за всичко, което купувате за децата си. И за себе си. По-скоро споделям гледната точка, че ще бъде рисковано да държите всичките си пари в брой. това срещу което аз най-вече възразявам, е че влиятелните хора в Щатите седят и гледат това и не казват нищо. Мисля, че е много важно, че публиката беше съвсем наясно, че идеята за демокрация беше да имаме правителство, което ще представлява интереса на хората. Това, което имаме днес, е правителство, което е противно на интереса на хората. Това произведе демокрацията. Може да спорите срещу феодалната система, срещу кралете и какво ли не, но фактът е, че един крал, ако е много лош, са му отрязвали главата и са го убивали. А в демокрацията всички се крият, о, аз не знаех, и той, и това, и така нататък, всички се пазят един друг. И за да отрежеш главите на цял Вашингтон, ще имаш нужда от доста гилотини.
Марк Фабер: Федералният резерв лъже, че инфлацията е преходна. Рисковано е да държите пари в брой

 

- Призивите за корекции на фондовия пазар започват да обхващат Уолстрийт, а днешният ми гост призовава за такива от много дълго време. Нека да посрещнем в Stansberryinvestor.com д-р Марк Фабер, той е авторът на „Gloom Boom and Doom” доклада (задълбочена икономическа публикация, която посочва необичайни инвестиционни възможности в цял свят – б.пр.), а също така е смятан за един от най-големите и уважавани икономисти в света, който инвестира обратно на тенденциите. Радвам се да Ви видя отново! Не сме се виждали от много време.


- Да, от много време, благодаря Ви, че ме поканихте в програмата си, за мен е удоволствие.

-Добре дошли в моя дом, тук в Stansberryinvestor.com. Ще получим много знания от Вас днес.


-Запознат съм с вашето проучване, което намирам за отлично и много добре написано, особено за индивидуални инвеститори, които искат да направят пари. Поздравявам ви.

-Благодаря Ви. От името на изследователите на Stansberryinvestor.com Ви благодаря. Не съм молила д-р Фабер да казва това, наистина много Ви благодаря.


-Зная, нямаше да го кажа, ако ми бяхте платили.
 

-Знам, знам. Добре. Нека говорим за пазара. Мина много време от последния ми разговор с Вас, много съм любопитна да чуя Вашите разсъждения тук. Призивите за корекция на фондовия пазар сега идват отвсякъде, Deutsche Bank, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs. Всички казват, че не бива да е изненадващо да видим една корекция от поне 10%. Защо според Вас те излизат с това становаище сега, д-р Фабер?


- Мисля, че това е съвсем ясно. Имаме много високи оценки според историческите стандарти и също така пазарът е разделен на две скорости, точно като през 1972-73-а, когато акциите на nifty 50 (борсовият индекс на 50-те най-големи борсови компании - б.пр.), като Polaroid, Kodak, Xerox, дигиталната Lanza скочиха до тавана, както и на JCPenney. Всяка една от тях днес е банкрутирала, а на времето те бяха най-предпочитаните компании, а останалата част от пазара не направи нищо и всъщност тръгна надолу. Така че днес имаме такова превъзходство на американските тех-акции и популярни акции, срещу останалата част от света. Останалата част от света не е в балона, за който говорим, защото повечето от възникващите пазари са всъщност ниски и не се представят добре от 2011-а или 2015-а. Така че, мисля че трябва да сме много конкретни, когато говорим за пазара, има пазари за подценени акции, а има и пазари за много скъпи и популярни акции.

 

 

И когато говорим за стратегии, трябва да правим разлика, че има стратегии във фирмите на Уолстрийт, които може да са краткосрочни или по някакъв начин негативни за пазара и имат нужда от корекция, но мога да Ви кажа, че много от инвеститорите все още влагат в мийм акции и всякакви други видове инвестиции. Има все още много ентусиазъм у публиката към всичко, което се движи нагоре и не бива да забравяме, че ликвидността намалява в относителен план, но – погледнете Европа, в Европа имаме отрицателен лихвен процент. На чист английски негативен лихвен процент означава експроприация на пари, провеждана от централните банки. Или с други думи – правителствата. А в САЩ имаме като цяло близки до нулата лихвени проценти в краткосрочен план, ако можете да намерите депозит да кажем на половин процент за срок от една година, не е толкова зле. Но в същото време инфлацията расте – вие ми кажете какво е това. За всяко домакинство е различно, но ако имате малки деца, мога да ви кажа, че вашата инфлация е между 6 и 10 процента на година. За мен, който остарявам и харча по-малко, за да излизам навън, отколкото преди, тя ще расте може би между 4 и 6 процента, разбирате ли, но някъде между 4 и 10 процента е приблизително нивото на инфлацията.

 

Лихвените проценти са силно отрицателни, така че ако дойдете при мен и кажете ето, имам 10 милиона долара, искам след 10 години да дойда, искам вие да инвестирате тези средства, да купя ли облигации, не, те имат отрицателна лихва в Европа номинално, а тук в САЩ реално. Мога да ви предложа портфолио от акции от развиващите се пазари и от Европа, които ще донесат примерно 5 % годишна доходност или в САЩ 4 % годишно. Така че аз не съм толкова песимистичен към целия пазар, но смятам, че някои сектори на пазара не изглеждат много силни

 

 

- Искам да поговоря с Вас за това, за секторите, които не изглеждат силни. Но от другата страна на спектъра имаме хора, които казват „Защо да очакваме корекция, няма ли Федералният резерв да дойде, да се намеси, да продължи да спасява положението?

 

- Да, точно за това писах. Казах, че не е вероятно Федералният резерв някога отново да затегне, освен ако нямаме огромен финансов хаос в цялата финансова система, политическата система или не започне трета световна война. Нищо няма да се промени. Те са тук, за да печатат пари. Всички те, всичките са печатари на пари. Никой от тях не иска да затяга монетарната политика. И съвсем честно – те и не могат. Можете ли да видите облигации, 10-годишни облигации да носят възвращаемост по-малко от 2 процента; можете ли да ги видите да се качват до 6 процента? Какво ще предизвика това на фондовия пазар? Какво ще промени това за домакинствата? Облигационния пазар по света и в САЩ, щатския долар, те не искат силен долар, неблагоприятно е за САЩ да имат много силна валута.

- Искам да спомена много важен цитат от последния Ви доклад, но преди това още малко за Федералния резерв – ако те никога не затегнат, нека обсъдим обстановката, според Вас инфлационното състояние няма да е преходно?

 

 

- Слабо вероятно е да е преходно, най-вече по причина, че заплатите, за първи път от 20-30 години от края на 70-е, заплатите сега ще се повишат. В противен случай няма да могат да намерят хора, които да работят за тях. Защото правителството сега е конкурент на хората, които искат да работят, тъй като правителството дава помощи, а сега правителството намалява тези помощи, но състоянието може да продължи и по мое мнение е само въпрос на време преди помощите да дойдат отново. По-скоро споделям гледната точка, че ще бъде рисковано да държите всичките си пари в брой. Не казвам, че 10-20% корекция на пазара не може да се случи, оптимист съм за златото, среброто и платината в дългосрочен период, те се държат относително добре, от 1970-а те се вдигнаха от 35 долара за златото до близо 1800 долара, така че това е добре, защитава ни повече или по-малко срещу инфлация, и мисля че то ще продължи да се покачва.

Но сега имахме корекция на акциите, свързани с добива на злато, от 30 до 50%, така че може да получим подобен вид корекции, в Европа току що имахме корекция повече от 10% на някои фармацевтични компании. Ще имаме корекции, нито един пазар не върви по права линия, но мисля, че за да имаме наистина падащ пазар, трябва да имаме огромно разочарование от печалбата. Но системата не е предвидена за огромно разочарование от печалбата, защото печатането на пари облагодетелства печалбата на компаниите.


- Добре, но при положение, че компаниите вече намекват, че очакват да бъдат ударени тежко от Делта щама, това може ли да се очаква, може ли да стане в близко време?

 

- Да, със сигурност, печалбите ще разочароват, няма да са толкова добри, колкото оптимистите очакват. Но не мисля, че печалбите ще са катастрофални, докато печатането на пари е толкова засилено. Питахте ме преди за инфлацията – затова мисля, че инфлацията не е преходна, както членовете на Федералния резерв продължават да лъжат. Те знаят, че не е преходна. Не мога да повярвам, че са толкова некомпетентни икономисти. Мисля, че са некомпетентни, но вероятно и те изучават движението на цените във времето и така нататък, но корпорациите ще увеличат цените. Когато пътувате следващия път, когато отидете на хотел следващия път, ще видите, че цените са се повишили, когато отидете на пазар следващия път, цените ще са по-високи и те ще са по високи за всяко едно нещо. За детегледачката, за всичко, което купувате за децата си. И за себе си.

 

- Само да уточним, д-р Фабер, според Вас не трябва всичките пари да се държат в брой, не трябва да се слагат в облигации, ще излете ли от щатските акции сега?

- Имам много малко акции в щатския пазар, което може и да оцените като грешка през последните няколко години и аз ще се съглася, но предпочитам по данъчни причини и по други причини да не държа парите си в САЩ. Имам портфолио, имам дълга позиция в дружества със специална инвестиционна цел в Хонгконг и Сингапур. Имам и дълга експозиция в азиатски развиващи се икономики, в Тайланд, Хонгконг, Сингапур. Знам, че Сингапур и Хонгконг не са развиващи се икономики в този смисъл, но понеже те са локализирани в голям брой страни, които са развиващи се, ги слагам в същия кюп, те са по-зависими от развиващите се икономики, отколкото може да се каже за Щатите. Сингапур е зависим от Малайзия, Индонезия, Виетнам, Камбоджа и Индия. Моята експозиция е предимно в развиващи се икономики, имам също и облигации, които са високодоходни, които имат характеристики на акции и повечето от тях са в развиващи се икономики. В момента не купувам облигации, защото мисля, че цените ще паднат. Също и ценните книжа в САЩ, мисля че в крайна сметка доходността им ще се повиши, с други думи пазарът ще надвие манипулацията на централните банки.

- Това, което казвате, звучи като перфектна среда за златото, Вие споменахте златото по-рано, говорили сме за него до втръсване, зная че отдавна сте привърженик на златото, харесвате златото, харесвате платината, харесвате паладиума, харесвате среброто. Но мнозина ще кажат „Д-р Фабер, защо златото не е над 2000 долара за унция, това е перфектната буря за метала, какво го задържа? Смеете се, защото знаете, ето това е милиардер.

- Също и плача. Какво да се прави. Шегувам се. Мисля, че няма спекулация на пазара на злато, младите спекулатори са при мийм акциите, те са в криптовалутите. Мисля, че това е придобивка, която ще остане и мисля, че биткойн ще бъде това, което ще е един вид стандарт, но като цяло, както казахте, златото е разочароващо в краткосрочен план, макар че трябва да посоча, че през 2015-а цената беше около 1000 долара, при 1800 сега. Това не е толкова лошо, искам да кажа, не е съвсем добре, напоследък или за последните 18 месеца не беше добре, особено златните акции (gold shares) бяха катастрофа. Но има изключения и на пазара на злато. Гледайки статистиките за експозициите на отделни индивиди, в момента има много малък интерес, което ме води до известен оптимизъм, че цените няма да паднат много.

- Вие споменахте криптовалутите, мнозина биха спорили, че биткойн взима дял от златото, знаете, че тези два актива си съперничат, и инвеститорите са фрустрирани, защото виждат възвращаемостта от биткойн и гледат инвестициите в злато и мислят „Да излизам ли от злато и да отивам в биткойн“? Никога не съм говорила с Вас много за биткойн, любопитна съм да разбера какво мислите, как виждате тези два актива, виждате ли ги като неизбежно свързани, врагове, като две неща, които трябва да имате, или пък нещо, което да не докосвате?

- Мисля, че те са напълно различни. Не мисля, че въпросът е дали да имам злато или биткойн, мога да имам и двете. Аз държа повече злато, но всеки трябва да знае какво е по-подходящо за него. Разбирате ме. Ако сте млад, пътувате много и имате свободата да пътувате, ще бъде трудно за вас да занесете дори и едно кило злато в Щатите, защото високо образованите имиграционни служители в Ню Йорк или Бостън или Лос Анджелис може да не разберат, въпреки високото си образование, че някой, който носи кило злато, не е непременно дилър на наркотици, перач на пари или друг вид престъпник. И не е непременно талибан. Но докато обясниш това на имиграционен служител в САЩ, може и да загубиш три дни. Затова не препоръчвам ни никого да си има работа с тези образовани хора от имиграционните власти. Въпреки че съм срещал и симпатични сред тях. 

Когато имаш биткойни, можеш да пътуваш до Щатите, да ги използваш в Щатите и никой няма да знае откъде идваш и откъде са биткойните. Това е огромно предимство на криптовалутите. Но не съм сигурен, че биткойн е отговорът. Когато започват автомобилите, в САЩ е имало 240 автомобилни компании през 1908. До 1930-а са останали 30, а днес на практика са две и те трябва да бъдат дотирани. Така че, може би някаква друга криптовалута ще дойде накрая и ще измести съществуващите, а може би не. Бих посъветвал някого, който има злато с определена цел, че дори и това може да ти бъде отнето, писал съм за френската революция, те не са иззели златото, но са обявили, че купуването на неща срещу злато е незаконно. И в някои случаи то е било отнемано. Също и Хитлер е взел златото на евреите. Това, което искам да кажа, е – не се опитвайте да кажете, че нещо е сигурно, защото в условията на печатане на пари, които имаме, при авторитарните правителства, които имаме, които могат да ти затворят магазина и да ти кажат, че трябва да си стоиш в къщи, че не може да пушиш в градината си в собствения си имот, в такива условия нищо не е сигурно.

- Значи няма такова нещо като сигурен пристан? Нито злато,...

- Сигурният пристан е да имаш голям кег с бира вкъщи, и уиски, и цигари. Историята е пълна с примери за това как хората губят всичко, затова смятам, че трябва да бъдем диверсифицирани, мисля вашето скорошно изследване също говори за това, че трябва да имаме активи в чужбина, не да купуваме дялове от Sony или Daimler под опека в Щатите, а да бъдат под опека в Европа, под опека в Азия, под опека може би в Австралия, да имаш пари под различна юрисдикция.

- Накарахте ме да се замисля по въпрос, за който ми е интересно да чуя мнението Ви. Говорим за биткойн, злато, а Федералният резерв и някои други централни банки преминават към дигитални валути, как ще преминаваме към тях в бъдеще? Какъв свят ни очаква там, д-р Фабер?

- Те се придвижиха към дигиталните, разбира се, много по-лесно е да печаташ дигитални пари, отколкото на хартия, защото печатането на хартиени пари, в днешно време няма вече пари на хартия, има кредитни карти, предплатени карти, всякакви видове кредитни инструменти, така че вече няма хартия, но много е лесно да се увеличи, да кажем, правителството може да увеличи доставката на крипто много лесно. Мисля, че ние ще преминем към система, в която, знаете – по времето на нашите родители отивахме в магазина и плащахме с банкнота, имахме монети, после плащахме някъде другаде и така нататък. Аз израснах в такъв свят. И двамата ми родители плащаха винаги всичко в брой, нищо друго. По-късно, когато майка ми беше над 70-годишна, имаше кредитна карта за спешни случаи, но по никаква друга причина. Така беше и баща ми. Аз също плащам предимно в брой, предпочитам кеш, не оставя никакви следи. Но в бъдеще това няма да го има. 

- Точно, точно така.

-  Няма да го има. Банкнотите ще бъдат колекционерски обекти. Хората ще си ги окачат вкъщи, в музеи и така нататък. Ще го няма. Мисля, че има много промени, които ще дойдат. Това не означава, че вашата 100-доларова банкнота ще стане ненужна, но искам да кажа друго, редовно гледам стари американски филми, защото мисля, че имаше време, когато Холивуд произвеждаше много хубави филми. Това отдавна приключи, но например в 40-те и 50-те, това беше златната ера на Холивуд, имаше много добри филми. Има един филм, в който гангстерът, изигран от Хъмфри Богарт, когато беше сравнително млад, пристига в селото и дава на доктора банкнота от 100 долара и докторът отива и купува някакви продукти, лекарства от магазина в селото, а там никога не са виждали 100-доларова банкнота, защото това е било голяма банкнота. Тя е имала огромна стойност по онова време, а днес стойността на хартиените пари, знаете, е спаднала много.

- Абсолютно.

- Ако Вашата баба и моята баба казваха „не вярвам на нищо, държа всичко на сигурно в брой“, те са загубили многократно повече в сравнение с инфлацията на активите, с притежаването на къща, с притежаването на портфолио от акции и така нататък.

- Щях да кажа, ако те ще станат отживелица, каквато изглежда посоката, в която вървим, тези банкноти, това не означава ли че позицията на биткойн или етериум или злато става по-силно?

- Да, така мисля. Но си струва да притежаваш нещо, като недвижим имот и акции, затова казвам на хората, че трябва да диверсифицират, да имат някакви пари в акции, да имат някакви пари в недвижимости, ако искате къща, купете я. Става дума за лайфстайл, ако харесваш нещо, трябва да го купиш, ако можеш. Тогава ще имаш къща, трябва да си щастлив, ако имаш собствена къща, без ипотека, без пари, които да плащаш всеки месец. Но трябва да плащаш данък и това е потенциален проблем – преди правителствата да банкрутират, те ще таксуват притежателите на активи. Знаете, имаме силно социалистическо движение по света, не знам, виждал съм със собствените си очи бедствието, което социализмът произведе в страните от Източна Европа, Съветския съюз, Виетнам, Китай и така нататък.

- Бих искала да се върнем тук, с цитат от септемврийското Ви издание, в което казвате „Нека сега си представим, че хаотичното и безредно изтегляне на американските военни части от Афганистан е модел на дисфункционалната работа на американското правителство. В този случай, ние трябва да бъдем готови да видим тази дисфункционалност да се проявява и в икономическите политики, икономиката и стоковите пазари. И ако това е така, ние трябва да предположим, че чуждестранните инвеститори в американски активи ще отговорят негативно. Една от първите жертви на загубата на доверието на чуждите инвеститори ще бъде щатският долар.“

- Точно така. Мисля че щатският долар е толкова обречен, колкото беше в края на 60-те. Разбирате ли, щатският долар в края на 60-те, първо беше надценен през 65-та, надценен отново в 1970 и чак през август 1971 можа да се обезцени, но тогава стана масово с приблизително 70% през следващите 10 години до 1980 спрямо други валути продължаваше да пада. Мисля, че щатският долар е много по-уязвим, отколкото хората предполагат. В същото време трябва да кажа, доларът е много уязвим, но останалите валути не са много по-добре, разбирате ли? Политиката на Марио Драги и сега прекъсването на тока в Европа, мисля, че Европейската Централна Банка е още по-зле от Американската. Имам повече доверие в азиатските валути, защото азиатските централни банки не са толкова зависими от инфлацията на активите или те не харесват инфлацията на активите толкова, колкото американските. Мисля, че всъщност всички валути може да тръгнат надолу като стойност. Схващате картината. Не като през 70-те щатският долар да тръгне надолу, и другите да тръгнат надолу, а едновременно да загубят покупателна сила.

- Щатите рискуват ли да загубят статута си на резервна валута?

- Да. Няма спор за това. Те ще загубят този статут, много страни са го губили вече, той продължава за около 150 години и след това страните го губят. Особено в този свят, когато имаме тези огромни геополитически промени, икономически промени, технологични промени. Мисля че след 10-20 години няма да остане никаква резервна валута. Това може би е много различно положение от това, което хората си представят днес. Бях запознат, бях изучавал чумите, интересувах се от чумите още преди 10 години, защото много войни са били спечелени от чумите. Американското коренно население, латиноамериканското население, те са били подчинени не от конкистадорите от Испания, а реално от болестите. Но никога не съм си представял, че вследствие на изтичане от лаборатория в Ухан, при противоречиви обстоятелства, ще има толкова много лъжи и толкова много политическа намеса. Разбирате ли, вирусът излиза, окей, но правителствата могат да затворят цели страни и икономики и да не убият хора заради вируса, но да ги убият икономически. Хората не осъзнават колко много животи бяха унищожени, изцяло, защото имаше малки бизнесмени, които са спестявали, отворили са фурна, или кафене, или салон за татуировки, или бог знае какво, но бяха унищожени от нашите правителства, докато ние бяхме обучавани всеки ден в училище, че сме свободни, защото имаме демокрация. Цялата система, като в Афганистан и преди това във Виетнам, е построена върху огромна лъжа. Хората са лъгани. Ако искаш да бъдеш правителствен служител, трябва да минеш само една школа „Как да лъжа перфектно“. Това е образованието, което е нужно, за да бъдеш във Вашингтон.

- Оставихте ме без думи...

- Вижте, това срещу което аз най-вече възразявам, е че влиятелните хора в Щатите седят и гледат това и не казват нищо. Мисля, че е много важно, че публиката беше съвсем наясно, че идеята за демокрация беше да имаме правителство, което ще представлява интереса на хората. Това, което имаме днес, е правителство, което е противно на интереса на хората. Това произведе демокрацията. Може да спорите срещу феодалната система, срещу кралете и какво ли не, но фактът е, че един крал, ако е много лош, са му отрязвали главата и са го убивали. А в демокрацията всички се крият, о, аз не знаех, и той, и това, и така нататък, всички се пазят един друг. И за да отрежеш главите на цял Вашингтон, ще имаш нужда от доста гилотини.

- Много истини, д-р Фабер.

- Аз съжалявам, че всъщност и в академичните среди, повечето професори знаят, че нещо не е наред, че вече нямат свобода на словото, но не смеят да говорят, защото се страхуват да не загубят работата си. Това стана много, много сериозна ситуация и мисля, че инвеститорите трябва да са наясно с това, че са лъгани от правителството и от журналистите, които пишат статии, които са много пристрастни.

- Въпрсът в крайна сметка е как да се защитим от това, как Вие се предпазвате? 

- Мисля, че Stansberry research и вашите началници са в общи линии хора, обичащи свободата и те разбират какви са проблемите, но също така мисля, че те трябва да говорят по-силно срещу правителството.

- Да. Моята публика се състои определено от обичащи свободата личности и те ще оценят този разговор, д-р Фабер. Знам, със сигурност го знам. Нека не чакаме толкова дълго за следващия ни разговор.

- Добре. Благодаря много. Благодаря Ви много, че ме поканихте в програмата си, желая Ви всичко добро, но както казах, нищо не е сигурно и трябва да диверсифицирате и мисля, че пазарите на активи, исторически погледнато, са много високи, но някои активи, например ферма някъде си, или къща в малко село в Италия, Португалия, Испания, Сицилия, Гърция, Хърватска... някое от тези места, може да ви даде дом. Когато говорим за активи, някои са скъпи, други са ниски. 

 

- Не е лоша идея, да си купиш къща в малко село в Италия?

 

- Да, в днешно време не е нужно да си в центъра на града, можеш навсякъде, аз съм в северен Тайланд, много съм щастлив тук, защото е хубаво място, но не е в голям град, така че локдаунът не ме засегна, имам голям имот, не възразявам, че не излизам, основно съм в градината си.

 

- Да. Надявам се да Ви видя скоро лично, д-р Фабер, благодаря Ви, че бяхте с нас на Стансбъри Инвестор.com

--------

*Mapĸ Фaбep e poдeн в Цюpиx, Швeйцapия. Ha 24-гoдишнa възpacт пoлyчaвa дoĸтopcĸa cтeпeн пo иĸoнoмиĸa oт yнивepcитeтa в poдния cи гpaд. Πpeз 70-тe гoдини нa минaлия вeĸ (1970-1978) paбoти зa инвecтициoннaтa бaнĸa Whіtе Wеld & Со. Ltd. Πъpвo в Hю Йopĸ, пocлe в Цюpиx и нaĸpaя в Xoнгĸoнг, ĸaтo пpeз 1973-a ce пpeмecтвa дa живee в Xoнгĸoнг.

Oт нaчaлoтo нa 1978-a дo бaнĸpyтa нa инвecтициoннaтa бaнĸa Drехеl Вurnhаm Lаmbеrt (НК) Ltd. пpeз фeвpyapи 1990 г. д-p Фaбep e нeйн yпpaвлявaщ диpeĸтop. Beднaгa cлeд тoвa ocнoвaвa cвoй coбcтвeн бизнec - eднoимeннaтa ĸoмпaния Маrс Fаbеr Ltd. - инвecтициoнeн ĸoнcyлтaнт и дpyжecтвo зa yпpaвлeниe нa фoндoвe. B мoмeнтa д-p Mapĸ Фaбep живee в Taйлaнд, въпpeĸи чe cи e зaпaзил мaлъĸ oфиc и в Xoнгĸoнг. Имeтo мy ce cвъpзвa и c нaй-paзлични фoндoвe, члeн e нa диpeĸтopcĸитe бopдoвe нa мнoгo ĸoмпaнии.

Peдoвeн лeĸтop e нa paзлични инвecтитopcĸи ceминapи пo вcичĸи ĸoнтинeнти, aвтop e нa пyблиĸaции в няĸoлĸo вoдeщи cвeтoвни финaнcoви издaния. Heвeднъж e ĸpитиĸyвaн зa cвoитe нeĸoнфopмиcтĸи възглeди и aлтepнaтивнa нa тpaдициoннaтa инвecтициoннa филocoфия. Eднa oт eĸcцeнтpичнитe мy фpaзи в мoмeнтa e: "Kyпeтe cи 100-дoлapoвa oблигaция и я пocтaвeтe в paмĸa, зa дa дaдeтe нa дeцaтa cи ypoĸ зa инфлaциятa. Cлeд 20 гoдини тe щe видят, чe cтoйнocттa й ce e cмaлилa дoтoлĸoвa, чe e пoчти paвнa нa нyлa."

Mapĸ Фaбep cи cъздaдe peпyтaция нa инвecтитop c eĸcцeнтpичeн пoдxoд ĸъм пaзapитe и винaги e oпoнeнт нa пpeблaдaвaщoтo тpaдициoннo мнeниe. Πpeз пocлeднитe гoдини e чecт гocт нa paзлични тeлeвизиoнни пpoгpaми и фopyми. Πpoгнoзитe мy зa щaтcĸия дoлap в дългocpoчeн плaн ca дocтa пecимиcтични, тъй ĸaтo вяpвa, чe пpeĸaлeнoтo нaливaнe нa пapи в иĸoнoмиĸaтa oт cтpaнa нa Фeдepaлния peзepв нa CAЩ cъздaвa инфлaциoнeн нaтиcĸ и e вpeднo зa cтoйнocттa нa нaциoнaлнaтa вaлyтa. Cъщeвpeмeннo дългocpoчнитe мy пpoгнoзи зa cтoĸoвитe бopcи ca oптимиcтични.

Прогнозира фалита на Lehman Brothers през 2008-а, а през 90-те пocъвeтвa ĸлиeнтитe cи дa ce oттeглят oт фoндoвaтa бopca eднa ceдмицa пpeди "чepния пoнeдeлниĸ" нa Wаll Ѕtrееt пpeз oĸтoмвpи 1987 г. Инвecтитopитe cпeчeлиxa дoбpи пapи блaгoдapeниe нa пpeдcĸaзaнoтo oт нeгo cпyĸвaнe нa япoнcĸия бaлoн пpeз 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ.

   Автор: Марк Фабер

   Източник: "Гласове"

   Превод: Екатерина Грънчарова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.