Малко от Иречек днес

Малко от Иречек днес
06-03-2022г.
134
Гост-автор

 1. Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.

2. Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

3. За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

4. Най-великият гений на българите е завистта.

5. Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър.

Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни.

Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие).

6. България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.