Макрон отзова посланика си в Турция след нова словесна атака на Ердоган

Макрон отзова посланика си в Турция след нова словесна атака на Ердоган
25-10-2020г.
13
Гост-автор

Напрежението между Париж и Анкара нараства в контекста на убийството на френския учител в Конфланс-Сент-Онорин и речта на Еманюел Макрон за "сепаратизма". На 2 октомври той призова френското общество да се бори решително срещу ислямисткия сепаратизъм.

Турският президент Ердоган заяви в събота, че Еманюел Макрон трябва да прегледа психичното си здраве. "Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и мюсюлманите? Какво можем да кажем за държавен глава, който демонстрира неподобаващо отношение към милиони жители на своята страна, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психическо разстройство", заяви Ердоган на митинг в град Кайсери, излъчен  от TRT. - Обиските в джамии в Берлин са проява на ислямофобия. Трябва да помним, че всяка подобна проява на враждебност към исляма е проява на враждебност към Турция", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС. 

Според Ердоган "ако европейските държави искат да запазят позициите си в политически и икономически реконструираната глобална система, трябва да се избавят от тази враждебност към исляма възможно най-скоро. В противен случай тази болест ще унищожи цяла Европа отвътре, от Франция до Германия", предупреди турският президент.

В отговор Елисейският съд отхвърли забележките на Ердоган като "неприемливи" и отбеляза "липсата на съболезнования и подкрепа на турския президент след убийството на Самюел Пати", седмица след обезглавяването на френския учител от ислямист близо до Париж.

Френският гняв се изрази и в незабавното отзоваване на френския посланик в Анкара, за първи път в историята на френско-турските дипломатически отношения.

Миналия ноември Реджеп Ердоган пак постави под съмнение психичното здраве на Еманюел Макрон и на изявлението на френския президент за „мозъчната смърт“ на НАТО, реагира с думите „да изследва собствената си мозъчна смърт“. „Обиди и провокации от Ердоган имахме почти всяка седмица това лято“, признаха в събота от близкото обкръжение на Макрон. Това, което е различно този път, е "контекстът".

Припомняме, че през септември Реджеп Ердоган атакува френския си колега, наричайки Еманюел Макрон „амбициозен некадърник“ заради твърдата му подкрепа за Гърция в кризата в Източното Средиземноморие. Малко преди това Ердоган предупреди Макрон "не си търсете кавга с турския народ, не си търсете кавга с Турция". "Макрон, наприятностите ви с мен не са свършили", предупреди тогава турският президент, обръщайки се за първи път директно и поименно към френския президент. Причината бе, че Еманюел Макрон призова Турция да спре политиката си на "конфронтация" в Източното Средиземноморие.

 Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.