Махат имената на Линкълн и Вашингтон от училища в Сан Франциско

Махат имената на Линкълн и Вашингтон от училища в Сан Франциско
28-01-2021г.
14
Гост-автор

Имената на Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон и други видни личности ще бъдат премахнати от 44 училища в Сан Франциско - решение, което породи дебат дали прочутият с либерализма си град не е стигнал твърде далеч с разчистването на сметките с расисткото минало, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на Съвета по образованието на Сан Франциско, взето с 6 срещу 1 гласа, засяга една трета от всички училища. Одобрената резолюция призовава за премахване на имена, които възвеличават исторически фигури с преки или косвени връзки с робство, потисничество, расизъм или "подчиняване" на човешки същества.

Изненадващо е решението да бъде прекръстено училището, носещо името на Ейбрахам Линкълн, символ на премахването на робството в САЩ, отбеляза Франс прес. Агенцията допълва, че някои хора обвиняват Линкълн, че е изиграл роля в избиването на индиански племена.

Недоумение предизвика и промяната на името на начално училище "Даян Файнстийн", кръстено на сенаторката демократка и бивша кметица на Сан Франциско.

Комисията е вкарала Файнстийн в списъка, защото през 1984 г., когато е била кметица, е разпоредила повредено знаме на Конфедерацията пред кметството да бъде заменено с ново. Знамето на Юга в днешно време се смята за символ на расовите дискриминации и на тези, които претендират, че бялата раса е висша.

Решението за преименуването на училищата предизвика много критики, в това число на сегашната кметица на Сан Франциско, Лондон Брийд, която е чернокожа. През октомври Брийд каза, че е обидно за родителите, чиито деца не могат да ходят на училище заради пандемията, училищните власти да хабят енергия в променяне на имената на учебните заведения, вместо да работят за отварянето им.

   Източник: Асошиейтед прес

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.