Македонският владика Партений: Сръбският проект приключи, белградски служби работят срещу сближаването на София и Скопие

Македонският владика Партений: Сръбският проект приключи, белградски служби работят срещу сближаването на София и Скопие
10-12-2020г.
65
Гост-автор

Когато беше направен опит за създаване на паралелна църковна йерархия под сръбска юрисдикция в РС Македония начело с бившия митрополит Йован властите в Скопие се намесиха, за да защитят от гнева на народа разколника Йован. Още в самото начало стана ясно, че този политически проект на Сръбската православна църква няма да успее.

Това казва пред украинската агенция “Религийна правда” македонският владика и игумен на Бигорския манастир Партений.

“От доста време насам на Балканите няма империи, но за съжаление това не се случи с мегаломанските и националистически идеи, които продължават да въртят в някои глави, включително и сред политиците и църковната общност. Така в кралска Югославия /1918-1941 г./, чиято основна политическа цел бе сръбската хегемония, идеята за същото това империалистическо надмощие все още не е прекратена. Това, което най-много наранява и нанася огромна щета е фактът, че в някои глави от СПЦ все още са живи идеите не само за Велика сръбска цръква от времето на Югославия, но и за някаква великосръбска държава. Показателен е фактът, че съвсем наскоро сръбският патриарх в своята титла включи и земите от бивша Югославия”, казва Партений.

Македонският владика припомня, че “от историческа гледна точка сръбската цръква е ръководила македонските епархии за най-кратък период. “Това става при сръбската окупация на Вардарска Македония през 1918 г., когато местният клир е изгонен със сила, а огромната част от македонското духовенство е подложено на страшни гонения, измъчвания и убийства. Всичко това е извършено от сръбската армия и жандармерия, с благословията на сръбската цръква. И за това има безброй исторически документи и сведения. След края на Втората световна война, сръбският клир, който избяга в началото на войната, никога не се е осмелил да се върне обратно в Македония, защото е бил уплашен от гнева на местното население, защото той е смятан за чужд и изпълнявал ролята на наемник – като инструмент за сърбизиране на населението”, казва още македонският владика.

Игуменът на хилядолетния Бигорски манастир подчертава, че “има сили, които не желаят единство между православните братски народи и непрекъснато пречат за сближаването им”. “Пропагандата и работата на чуждите служби е много силно изразена не само при нас, а и в съседните държави. Всъщност Руската православна църква извършва натиск върху определени църковни среди, които одобряват решението на украинския въпрос и признават върховенството на Вселенската патриаршия. Не трябва да забравяме, че ние почти един век се намираме под властта на Белград и напълно разбираемо е присъствието на сръбските спецслужби, които работят не само срещу признаването на МПЦ-Охридска архиепископия, но се опитват да нарушат добросъседските отношения с България и Гърция. Те се опитват да блокират и евроатлантическите интеграции на РС Македония. Ние много мощно сме почувствали върху плещите си натискът от страна на чуждите спецслужби като манастир и особено когато застанахме на страната на истината и спазването на канона в църквата”, подчертава епископ Партений, игумен на Бигорския манастир. 

Източник: БГНЕС

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.