Лъжливата русалка и Карибския пират

Лъжливата русалка и Карибския пират
07-05-2022г.
95
Гост-автор

Срам, не срам, трябва да призная, че снощи гледах делото на Джони Деп. Пробвах да стоя настрани като всяка уважаваща себе си префинена дама, обаче с изненада разбрах, че не само отчаяните домакини, но и всички тийнове следят водевила, и се предадох. Щом младите са там, значи и аз отивам. Тъй като не съм голям гледач, бях се информирала за основната сюжетна линия от разни писмени източници, но вчерашният спектакъл много ми хареса, по следните причини:

1) цирк на живо в съдебна зала е далеч по-забавен от цирк в студио или цирк с бели гълъби;

2) коментарите, които децата ми и техните съученици правят, докато гледат, са много смешни;

3) не помня в публичното пространство досега да се е очертавал така добре въпросът за женското насилие.

Колкото и да е спорна целта на тази холивудска гротеска (бих умряла от ужас, ако целият свят се зарови по такъв начин в мръсното ми бельо), мисля си, че е общественополезна, защото не само забива последен пирон в плесенясалия холивудски ковчег, но и е на път на балансира истерията #metoo, добавяйки така необходимото #mentoo.

Балеринчето понякога ме упреква, че съм женомразка, с което аз, разбира се, не съм въобще съгласна. Нито мъжете мразя, нито жените мразя - просто смятам, че и двата пола излъчват некачествен материал в еднакви количества. Когато преди години започна разобличаването на Големия лош мъж и от всички краища на планетата се чуха гласовете на малтретирани, пренебрегвани и изоставяни жени, част от мен беше доволна, защото и аз, като безброй други, имам какво да кажа по въпроса за мъжкото насилие и снизхождение. И обиди съм понасяла, и от високо са ме гледали, и пердах съм яла даже. Нито баща ми, нито първото ми гадже, нито някой от непосредственото ми обкръжение е бил образец на мъжка сила и достойнство (даже напротив), но все пак не ми е хрумвало да мразя генерално мъжете, защото кой сече цяла градина заради пет гнили ябълки… Тогава мислех на теория, а сега знам на практика, че мъжете са прекрасни, когато са истински и ако някоя жена твърди, че такива не съществуват, значи нещо ѝ куца.

Хубаво е, че след детайлния планетарен анализ на всичко, което може да се обърка при мъжете - да се помислят за богове, да страдат от излишък или недоимък на тестостерон и да използват с приоритет не мозъка си, а други мускули и органи - идва ред и на софтуерните грешки при моите посестрими. Често пъти съм ги споменавала пред децата си, но те, облъчени от хилядите филми, книги и интервюта, посветени на токсичния маскулинитет, все не ми вярваха. Затова сега съм доволна, че им прожектират битката между Лъжливата русалка и Карибския пират - защото едно е майка ти да брътви по време на вечеря, друго е да се демонстрира на живо пред млади и стари от всички раси.

Ако трябва да се изразя поетично и фигуративно, бих казала, че мъжете са градушка, а жените са слана. И едните, и другите могат да бъдат измамници, лъжци и насилници, но да речем, че по очевидни причини мъжете повече разчитат на физическо надмощие, докато жените са коварни. С очите си съм виждала колко подмолни могат да бъдат евините чада и на какви фалшиви лъчезарни усмивки и горестни сълзи са способни, за да постигнат нечистите си цели. Мисля, че някъде на 25 взех окончателно решение да не доверявам тайните си на жена, тъй като тя рано или късно ще ги хвърли на боклука или ще ги ползва срещу мене. (Предпочитам да споделям с мъже, защото каквато и женска мистерия да чуят, я забравят след има-няма пет секунди).

Жените имат онова наистина русалско умение да подмамват морячетата с омайните си песни и смарагдените си очи, и когато те загубят ума и дума по тях, да ги завличат и давят на дъното. Така, както за един калпав мъж е от лесно по-лесно да вземе страха на една жена и да я превърне в своя робиня, така и за калпавата жена е лесно да омотае някой наивник и да му изпие парите и/или ума. На света има ужасни бащи, които предават или изоставят семействата си, но има и кошмарни майки, които правят същото. (Странно или не, в моето обкръжение има повече деца, изоставени от майките си, отколкото от бащите си). Докато тези неща не започнат да се коментират открито от всички и да се преподават на малките деца, междуполова хромозомна хармония няма да има, такова е моето мнение.

Това конкретно и трагично дело как ще свърши аз не знам, но се надявам след него да се запомни, че дори най-силният мъж може да стане жертва на клевета или домашно насилие и че невинаги жените, които се преструват на слаби и безпомощни, са такива лоши актриси. Някои от тях могат да играят ролята си дълго, убедително и безупречно (дори и след като жертвата им умре) - от личен опит го зная.

  Източник: От страницата "Сетая брат", фейбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.