ЛИЛИ ИВАНОВА - една малка жена, една голяма случка

ЛИЛИ ИВАНОВА - една малка жена, една голяма случка
04-12-2022г.
4
Мартин Карбовски

Повече от 100 часа на сцена. Повече от 30 концерта. Пълни зали и екзалтирана публика. Представителство на всички поколения. Турне за малкия човек, малката зала, малкия град, за всички.

Това са фактите за турнето на Лили Иванова. Трудно е да ги изброиш без една статия да заприлича на очерк за трудови успехи. Но успехът на Лили е друг.

Той се измерва с една категорична победа над ориенталската музика, доказателство е за това, че публиката иска и може повече.
Доказателство е и за друго - обсъждана и меко казано хулена от последните журналисти у нас, Лили Иванова опроверга всичко лошо за себе си - опроверга го  с работа.

По едно време дори някой искаше да я откаже от сцената. Но проклетия характер на тази жена се противопостави не просто на журналистиката на жълтите. Тази жена опровергава песимизма на мързеливите и тяхното съществуване. 

Това е живеенето у нас - ние все си мислим, че няма смисъл от усилието.

Този човек, Лили Иванова - би трябвало тихичко да ни засрами. Заради мързела ни, заради нежеланието да докажем, заради доверието ни към Дявола и лошото, заради нашата недобронамереност към самите себе си.

Виждал съм я да плаче и не се гордея с това. Радвам се, че има кой да опровергае нашия скеписис. Моят личен такъв.
Тя го направи, днес е финала на турнето й в Арена Армеец. Ще се сещам винаги за това турне, когато някой ми каже, че няма смисъл. И ще заменя милионите хора в живота и държавата ни, които ми казват, че е по-добре да се наливаме и да ядем, отколкото да станем и да работим.

Ще ги заменя тия хора с една единствена жена с ужасен характер, с всичките й трудности да се работи с нея, но и с гордостта, че я познавам и тя се случи в общия ни живот.

Епохата на Лили Иванова продължава. Тя опровергава времето и черногледите пророци с жилавия си дух. Тя друго няма  - български дух и българска публика са й останали. 
Но това е не просто нейното, а нашето “всичко”. 
И тя го случи. И ще продължава да го случва. 

В една толкова малка жена - толкова голяма случка.
Не е за вярване, нали?!

***

Можете да подкрепите свободното слово и работата наМартин Карбовски чрез: 

https://www.revolut.com
@karbowski

https://www.paypal.com/: 
[email protected]
Или като се абонирате за Пейтриън:

https://www.patreon.com/Martin_Karbowski

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.