Личният ми опит да даря плазмафереза в милата родина

Личният ми опит да даря плазмафереза в милата родина
06-11-2020г.
22
Гост-автор
ЛИЧНИЯТ МИ ОПИТ ДА ДАРЯ ПЛАЗМАФЕРЕЗА В МИЛАТА РОДИНА:
Мислих да не пиша, но всичко си има граница на търпение.
Прекарал съм COVID-19 и слушам всекидневно само апели към хората от власт имащите и как няма дарители за плазмафереза и било дефицит, а можело да спасиш между 2 и 4 човека в тежко състояние. Отивам аз на 21.10.2020 г. във ВМА да видя дали мога да изпълня гражданския си дълг (поне според мен), т.е. дали имам антитела и се указва, че имам ТРИ пъти над нормата, млад съм, нямам никакви заболявания, т.е. идеален да даря плазмафереза. Екипът на проф. Попов във ВМА е много мил, като се държат професионално и включително с него разговаряме и ми обяснява всичко, както и ми показва апарата и прочие. Вирусологията ми е готова, вкл. и коя кръвна група съм (0+, т.е. мога да даря на О+, A+, B+, AB+) и хемоглобина ми е перфектен, т.е. готово е всичко. 
 
Отивам да даря плазмафереза на 23.10.2020 г. /петък/ (400 мл.) и разбирам с огромно разочарование, че:
 
1) От цялата страна звънят и търсят плазма за пациенти; 
2) Кръводарители - няма; 
3) ЕДИНСТВЕНИЯТ апарат на това огромно лечебно заведение - ВМА, за плазмафереза се е счупил и инженерът щял да дойде в понеделник - 26.10.2020 г., т.е. може и тогава да не се оправи, ако има сериозен проблем
4) Лекарката се обажда в забележете - Националния център по Трансфузионна хематология и оттам ни отказват такова нещо с мотива, че е вече ПЕТЪК и тъкмо минава 12:00 ч., а събота и неделя пък било абсурд, т.е. почивка са. 
 
В мен се събуди меко казано ярост и разочарование.  Лекарите на първа линия са на ръба на силите си и не са почивали от месеци, а тези от НЦТХ, с какво се умориха? 
От години слушаме, че няма желаещи за даване на кръв и бездействат. Ние в пандемия ли сме или какво? Колко човека може да починат заради липсата на елементарна координация, резервен апарат и план на действие? #Кой ще поеме вината, ако умре някой? И още доста въпросителни???
Щели да ме търсят активно да даря ама идната седмица (26.10 - 30.10). Еми никой не ме потърси и въпросната седмица.
 
Реших да потърся НЦТХ отново на 03.11.2020 г., но какво се случва и ми се заявява - можели да ми запишат час за 09.11.2020 г.?!
 
Казвам, че искам да даря спешно кръв за познат, а отделно лекар от моята кръвна група от Варна има нужда, но ми се заявява, че не можело да посоча на кого да даря кръв, а те щели да решат... WTF?! Даряването би следвало да е личен акт и да имаш опция при необходимост, да посочиш лицето на което искаш да дариш кръв, ако нямаш такъв познат или близък и доброволно си решил (както предното ми ходене), да я дават на когото преценят, но да нямам право на избор е АБСУРДНО! И доколкото си познавам скапаната държава съм убеден, че и там кръвта би се разпределила на принципа - първо нашите си хора, а после обикновените, но не и с моята Нямаме апарати за плазмафереза, които струват около 50 000 лв. бр., но имаме 1 000 000 лв. за нови лимузини на тия гадни ......... във властта.
 
Автор: Боби Т.
 

{BANNER_ID-4}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.