Либералфашизмът е по-страшен от хитлеризма

Либералфашизмът е по-страшен от хитлеризма
14-05-2022г.
81
Гост-автор

Автор: д-р Илия Илиев - "Труд"

Като идея фашизмът се пръква във Франция, скоро бурно се разпространява като идеология и практика в дълга редица страни по света. Основен негов постулат е „Единство чрез сила за борба с външни врагове“. Оттук израстват стъблата на милитаризма, нацизма като извратена формула на национализма, диктатурата, ксенофобията, расизма, геноцида. Фашистките режими се основават върху популистката вяра в пропагандираната идеология и в изключителността на Водача.

В Италия през 1926 г. Мусолини успява да наложи тоталитарен режим на управление, управлява само Национална фашистка партия. Дучето обявява: „Всичко в държавата, нищо извън нея“, но без тезата за расовото превъзходство. В германския вариант тя е водеща, фюрерът Хитлер прокарва идеята за германците като свърхчовеци, заобиколени от малък брой просто човеци и множество недочовеци, унтерменши.

И Мусолини, и особено Хитлер доста време са били подкрепяни от огромен процент от силно недоволното население в Италия и Германия. Основно поради тежката икономическа криза след наложените им жестоки санкции от страна на победителите в Първата световна. Германия губи 13% от територията и 10% от населението си, забранени са и въздушен и военно-морски флот, след 1919 г. инфлацията е била средно 25% дневно. 

Не е изненада, че вярата сред населението е била тогава близка до религиозния култ. А когато религията се съединява с политиката, се ражда инквизицията, казва  Албер Камю. Във варианта „канцелиране“, задраскване, заличаване,  я забелязваме и днес. Надигна се като вълна в САЩ, неолибералната полуда се изрази в заличаване на исторически паметници и факти, в уволнения на „неправилни“ журналисти и публични личности, в налагането на нови култове.

Традиционализмът е от първостепенна важност за установяването на фашистка диктатура. Затова старите култове, либералните сред ВСВ, стават пречещи за установяването на либералфашизма. Самият президент Байдън обяви за опасни за държавата техните носители - белите супермасисти. Ами опитват се да защитават честността на изборите, законността, човечността в междуличностните отношения! Канцелиране за тях!

От години се прави с руски спортисти - забраняват им химна, герба, знамената, всичко, показващо принадлежността им към Русия. Прозрачен намек - недочовеци! Отскоро въобще ги изхвърлят от световни федерации и състезания, към това добавят отстраняване от участия на музиканти, художници, студенти, ученици, бизнесмени, туристи, емигранти. Расизъм и колективна отговорност. На някогашното място на евреите в райха са поставени днес в Европа руснаците.

Сменя се само етикетът. Областите Донецк и Луганск след 2014 г. бяха превърнати в концлагери. Известният писател и британски разузнавач Самърсет Моъм пише: „Хората повече от всичко обичат да слагат етикети, което веднъж завинаги ги освобождава от необходимостта да мислят... Да познаваш миналото си е достатъчно неприятно. Да познаваш и бъдещето, би било просто непоносимо.“ 

Борбата не е за живота, той е в името на борбата. Никакъв мир, вечна борба! По Оруел: „Войната е мир. Свободата е робство. Незнанието е сила.“. Стане ли нещо всекидневно, войната вече не се възприема като опасна. Напълно важи за хибридната. За пореден път манипулативно представена като борба на Доброто със Злото. 

Многобожието, древното езичество и антихристиянството са типични за нацизма. Традиционализмът задължително води до отричане на модернизма. Неприемлив е следвоенният свят за нацистите в Германия, следва канцелиране - Blut und Boden - „Кръв и почва"! Доскоро търговските връзки на Запада с Русия бяха предпазни клапани за избягване на военно противопоставяне - късат ги. 

В Древен Рим спрямо държавни престъпници, узурпатори на власт и участници в заговори е  прилагано damnatio memoriae - проклятие на паметта, особена форма на следсмъртно наказание. Политически обосновано отстраняване на паметта за някое лице чрез заличаване на негови изображения, паметници или надписи.

Не се харесват „залезът на Европа“, досегашният капитализъм - значи „Голямото презареждане“ на Клаус Шваб, връщане към историята и мероприятията, предприемани след големи кризи и войни на световно ниво. След предизвикването им, по-точно. Като Първата и Втората световни. Традиция. Заличаване на днешния свят се поднася като отричане на досегашния капитализъм.

Василий Лаптийчук от обществения „Институт за Русия“ в Киев твърди: „Не само фолклора, митологията, орнаментите върху дрехите, но и други важни в човешкия живот неща като формата на черепа и костите силно се различават при украинците от руснаците“. Нацистката пропаганда в Хитлерова Германия е успяла за шест години да завлече милиони в похода към смъртта, в Киев успяха за осем.

Себеувреждащо поведение, ирационално, залудо правене на нещо и да става каквото ще. Сатанизъм, погребване на критичния анализ и здравия разум, култ към смъртта. Различно мислещите и особено несъгласните са предатели, подлежат на обществено задраскване. Който не ни споделя „Ценностите“, е враг. Наложително е сплотяване на здравите сили около вътрешни и особено външни врагове. Либералфашизмът е по-страшен и свиреп от хитлеризма.

В условията на плътна цензура за все повече хора на Запад подобни действия стават приемливи. Както и подмяната на международното и местното право със ситуативно съчинени правила. Малцина се замислят, че ако днес без съд и присъди се отнемат собственост и пари на руски граждани, утре тези практики ще станат широко разпространена традиция и за други. И няма да е за пръв път, стари са имперските традиции на едни или други „богоизбрани“ народи.

Абсолютно нужна е Русия на колективния Запад като колективен враг. Защото верски, ценностно е различна, значи несъгласна. От XVI в. насам колективно я нападат европейците от запад, следвайки католически ордени, полско-литовци, шведи, французи, германци. Най-здравите и фашизирани части на вермахта са СС дивизиите - 40 на брой, 57% сред които не са немци.

Другите са доброволци отвсякъде в Европа, особено от победените Норвегия, Белгия, Холандия, Полша. Всеки четвърти механик-водач на немски танк в Сталинградската и Курската битки е чех. 27% от танковете и самоходната артилерия са произведени в Чехия. Цели френски и испански дивизии воюват на източния фронт. До 2 май 1945 г. в сградата на райхстага в Берлин до последния жив се сражават френски и норвежки бойци от СС. 

Култът към смъртта е интимно свързан и с култа към героизма. В колективното несъзнателно Героят е извънредно същество, безсмъртно, но в нацистката идеология е привързан към култа към смъртта. Девизът на испанските фалангисти е бил „Viva la muerte!“ Задължителният възглас „Слава на Украйна!“ непременно трябва да се следва от „Слава на героите!“. Народът е театрален феномен, гражданите са само призовани да играят ролята на част от цялото - pars pro toto.

Аврам Линкълн преди смъртта си: „Крайно съм обезпокоен за моята страна от идването на власт на капитала и корпорациите, което ще повлече ера на продажност и разлагане на висшите органи на страната, играейки върху най-тъмните инстинкти на масите... и тогава край на републиката“.

Тед Гален Карпентър: „Маккартизмът се възражда по-силен от всякога в политическите дебати за Украйна.“ 

Фашизмът не е просто добре забравен стар подход за излизане от политически задънени улици, а добре отработен и изпробван разбойнически модел. В хода на почти-войната на Запада срещу Русия и Китай изглежда е станал предпочитаният.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.