Лесно е. Защо да не го направим и ние?!

Лесно е. Защо да не го направим и ние?!
05-06-2022г.
83
Гост-автор

Автор: Пламен Борисов

Говори се, че Джони Деп вече е наел отново Камий Васкес за още едно дело за клевета срещу него.
 
Дано да е разбрал, че победата му срещу Амбър Хърд се дължи до голяма степен на факта, че целият процес се предаваше публично и на практика бе спазен забравеният вече основополагащ принцип, който гарантира добро правосъдие - принципът на публичността на съдебния процес.
 
В древният Рим съдебните процеси са се провеждали на градския площад. Затова една от думите на латински за съд е FORUM. Затова и до днес в съдебните протоколи се записва, че страните и свидетелите се "викат". Обществото е наблюдавало процеса и това е гаранция за справедливостта му.

През средновековието дори процесите на Инквизицията са се считали незаконни, ако са били проведени в град, крепост или манастир, чиито врати не са били широко отворени, за да може всеки, който иска да може да дойде и да наблюдава процеса. Оттогава е останал изразът "процес при отворени врата". Всъщност днес се е запазил само изразът "при затворени врата", което би трябвало да е много голямо изключение.

Публичността на процеса кара хората да се споразумяват, за да не се излагат пред публиката.

За жалост в съвременното правосъдие принципът на публичността на процеса е напълно изоставен. Съдебните зали са тесни и дори някой да иска да наблюдава, не му се дава физическа възможност. Много често, без каквато и да е законна причина, съдиите решават, че процесът ще се гледа при закрити врата, тъкмо за да не гледа обществото какви безобразия се вършат в съдебните зали.

Процесът на Джони Деп срещу Амбър Хърд показа, че със съвременните технологии, може да се спази лесно принципът на публичността на процеса, без при това да се пречи на реда в съдебната зала.

Достатъчно е това, което се случва в съдебната зала да се предава в звук и картина в реално време в социалните мрежи, както и да се оставят записите от заседанията достъпни в мрежата завинаги.

Лесно е. Защо да не го направим и ние?!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.