Кумирите на Борисов: това казва всичко

Кумирите на Борисов: това казва всичко
28-06-2021г.
23
Гост-автор

Кажи ми кои са кумирите ти - и ще ти кажа кой си. Не знаем кои са били идолите на Бойко Борисов като дете, но запис на разговор, публикуван в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), показа кои са хората, на които Борисов се кланя като политик - Нетаняху и Ердоган.

Защо точно те, а не, да кажем, европейски лидери като германската канцлерка Ангела Меркел, с която бившият премиер, както се хвали самият той, е на “ти”? Освен че властват дълго време, и Нетаняху, и “Тайпи”, както Борисов нарича Ердоган, са известни с диктаторския си стил на управление. И не само. “Много от методите на Ердоган той ги ползва. При Ердоган почти няма свободен бизнес в Турция, разбираш ли? Няма такъв бе, много рядко се случва, много рядко”, казва в публикувания от АКФ запис гласът на бивш съветник на Борисов.

Борисов с Ердоган в Истанбул

Борисов на гости при Ердоган

Така че изборът на образци за подражание просто валидира огромния апетит за власт на управлявалия над десетилетие Борисов. При това не каква да е власт, а авторитарна. Каквато я консумираше друг от неговите идоли - дългогодишният Първи на тоталитарния режим Тодор Живков. Основната цел на тези хора като политически лидери винаги е била една: как да съхранят и увеличат властта си.

Какво научихме от епизод трети

Новите щрихи от портрета на трикратния, но вече бивш премиер се разкриват в епизод трети от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков”. Става дума за разговор, в който тайно е записан Яне Янев - понастоящем общински съветник в Сандански, но в периода 2015-2017 съветник на премиера Борисов по превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. В записа той обяснява как се опитва да съдейства за освобождаване от ареста на ресторантьора Веселин Денков. Собственикът на няколко известни столични заведения прекара месеци в ареста, след като бе задържан за участие в престъпна група за лихварство. АКФ публикува разследване, в което записи на разговори разкриват преговори да бъде пуснат от специализирания съд срещу 100 000 евро. В излъчения трети епизод Янев разказва в разговор с Русина Тошева, счетоводителка на Денков, как съдейства за същото.

Именно в този разговор той споделя наблюденията си за Борисов - за неговата възприемчивост към съвети на умни хора, за мутренския опит, за склонността към методите на работа на Ердоган и Нетаняху. “Не беше като онези всезнайковци - станишевци-манишевци, които си мислеха, че са божества”, казва Яне Янев.

Манталитетът на падишаха

Особено впечатляващо в неговия разказ е как Борисов се е подготвял за първата си среща с Ердоган, чиято цел е била да убеди турския лидер да подкрепи отцепници от ДПС, за да се ограничи влиянието на Доган. Гледал по три епизода от турския сериал “Великолепният век”, в който се разказва за султанския двор и харем, за дворцовите интриги и пр. Забавно е как един държавник се готви за официална визита, гледайки сапунка за един от националните герои на Турция.

“Едно от нещата, които лесно можеше този да ги запамети, защото той не е по сложните конструкции, беше филмът “Златният век”. И той всяка божа вечер гледаше по три епизода на големия екран на стената в “Бояна”. Всяка божа вечер, три месеца преди срещата с Ердоган. За да разбере за манталитета на турския падишах. За да може да вникне в начина на мислене и после наистина се сприятелиха”, обяснява Яне Янев в записа. Това вече си е екстремна форма на поклонение от страна на ревностен последовател, който очевидно истински вярва в култа към абсолютната власт.

И други интересни работи

От разговора на Янев, чиято политическа звезда изгря като противник на Борисов и залезе като негов “пудел”, както го нарекоха опоненти на ГЕРБ, научаваме интересни подробности и за политически сделки. В записа се чуват твърдения как на изборите на 4 април Борисов е дал на Пеевски 11 места за депутати. “Пеевски на последните избори, сега на четвърти, Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившия министър. (Бившият министър е Младен Маринов, бел.ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единайсет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е сто процента на подчинение на Борисов (…) с Доган всичко приключи”.

Но след санкциите по закона “Магнитски”, обявени в началото на юни, излиза, че бившият премиер разполага с олигарх от черен списък, което от актив автоматично се обръща в пасив.

И ако олигарсите се сменят, не пречи кумирите да останат. Дори и почвата под краката им да се рони, както стана с Нетаняху, изправен пред съда като действащ премиер. Резултатът е, че сега в Израел управлява т.нар. “правителство на промяната”, което от съставено от представители на целия политически спектър, обединени от ненавистта си към Нетаняху. В Турция Ердоган също върви към края на своята ера, а видеата на мафиота Седат Пекер, в които той обвинява управляващите в безчет престъпления, са още един пирон в ковчега. А доскоро същият този Пекер е бил съюзник на властта и е консумирал привилегиите от това приятелство. Да ви звучи познато?

Ако Борисов наистина е верен следовник на кумирите си, рано или късно ще сподели съдбата им.

   Автор: Емилия Милчева

   Източник: DW

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.