"Културни войни" с Владислав Апостолов: Холивуд на фешън туризъм в Киев

13-08-2022г.
84
Гост-автор

Автор: Владислав Апостолов, БНР

Лошият вкус от фешън фотосесията, която списание Vogue и "фотографката на звездите" Ани Лейбовиц направиха на семейство Зеленски на терен в Киев, още не бе преминал напълно, когато поредната холивудска знаменитост кацна в украинската столица за поредните "събитийни снимки".

Актрисата Джесика Частейн се щракна със Зеленски и с деца в болница, на които подари плюшени играчки. Корпоративните медии и повтарящите едни и същи пет изречения мегафони на "настоящото нещо", автоматично активираха публичната превъзбуда от актуалната ПР каскада.

Ала много разумни човеци извън този балон споделиха своето усещане за прекаленост. За пошлост, показност и поза. За паразитизъм, пропит от прогресизъм. Или обратното.

Киев се превръща в нещо като "Дисниленд" за звезди, в модно сафари за знаменитости. Един странен увеселителен парк, в който холивудските елити отиват да се снимат за социалните мрежи. Кой актьор не е ходил на екзотична ваканция във Фиджи с частен самолет или при бедни африканци да им раздаде някакви готини нещица? Но лична среща с "героя на деня"? По време на война? Ето това отличава елитните звезди от обикновените известни.

Да отидеш в Киев е последната мода за политически ангажираните селебритита.

Вулгарно ВИП риалити, в което наградата е драстично повишен социален кредит. Не е ясно как Джесика Частейн, Шон Пен или Ани Лейбовиц помагат на украинската кауза. Едната медийна опорна точка е, че така те поддържат темата за инвазията в общественото съзнание и вдигат духа на нападнатата държава. Другата е, че повишеното внимание ще помогне за събирането на още повече средства за Украйна. И двете рухват при малко по-критичен поглед на ситуацията.

Модната фотосесия за повърхностно фешън издание е последното нещо, което ще убеди нормалните хора. Точно обратното. Кадрите на редящата осветление сред развалини Ани Лейбовиц оставиха впечатление за Киев като някаква сюрреалистична гримьорна и декор за прожекция на медийно синтезирана реалност. Страшните истории за наемни руски убийци, които търсят Зеленски катастрофират в осъзнаването, че всеки втори участник на миналогодишните награди "Оскар" може свободно и спокойно да се разхожда в Киев и да позира с украинския президент.

Джесика Частейн също не е особено подходящ символ на солидарността с национални каузи. Това е привилегированата и разглезена звезда, която малко преди срещата със Зеленски "поздрави" родината си САЩ за Деня на независимостта със среден пръст. Буквално.

Конгресът вече гласува десетки милиарди долари помощ за източноевропейската страна, докато американските данъкоплатци страдат от историческа инфлация и брутална ескалация на престъпността. Милионерката с частна охрана Джесика Частейн, която нагло им показва среден пръст, не е човекът, който ще убеди средния американец, че трябва да се пратят още пари за негова сметка.

Преди време Частейн се снима и с малка фигурка на Камала Харис, с която нейните деца си играели. Изведнъж цялото нещо започва да изглежда като предизборна кампания за Демократическата партия. Или като някакъв римейк на онзи сатиричен филм по сценарий на Дейвид Мамет "Да разлаем кучетата".

Явлението е интересно, макар и от медицинска гледна точка. Безродни знаменитости, които в САЩ отричат границите и работят за унищожението на самата концепция за национална държава, изведнъж пътуват до друг континент, за да подкрепят застрашените национални граници на източноевропейска страна, за която едва ли са чували. Какви са шансовете Джесика Частейн, Бен Стилър и Ани Лейбовиц да намерят Украйна на картата преди инвазията? Че и сега, ако трябва да сме честни.

За Холивуд национализмът е най-страшното и токсично нещо... в САЩ. И в Западна Европа. Но е най-прекрасната ценност в Украйна. Но Холивуд си е Холивуд и не може много да издържи да не преобразява всяко нещо, върху което паразитира. Във фотосесията на съпругата на Зеленски тя беше "пазена" от жени във военна униформа. На следващата фотосесия вероятно ще бъдат и етнически разнообразни жени. А на по-следващата – етнически разнообрази, небинарни трансджендър-флуидни създания. Знамето на Украйна постепенно ще започне да съжителства с покрилия целия Западен свят ЛГБТ флаг. Ще измислят и някаква демонстрация на Black Lives Matter в Киев. Пълен пакет прогрес.

Темата за узаконяване на еднополовите бракове вече съвсем сериозно е на дневен ред в Украйна. Разбира се, че това е най-важното за една страна във война. Ами да, в един момент ще стане неудобно за наредилите се на опашка за Киев западни знаменитости да посещават столица, в която няма поне 17 трансджендър клиники и минимум месец, посветен на ЛГБТ манифестации.

Тук е моментът да си припомним, че преди да открият Украйна като свой резерват за реклама, холивудските звезди бяха обсебени от друга мода – да отглеждат синовете си като дъщери и обратното. Купени от Африка и Азия момченца с рокли и момиченца на хормони за спиране на пубертета – това буквално бяха основните заглавия за живота на модерните знаменитости преди войната. Сега сменящите пола на децата си мултимилионери прегърнаха националната кауза на държава, за която не бяха чували. Но за която вече знаят, че като отидат там да се снимат с един техен бивш колега от шоубизнеса, станал президент, ще получат тонове безплатна медийна промоция и може би някоя престижна роля в сериал на "Нетфликс".

"Да разлаем кучетата" става "Да разведем звездите из Киев". А военният фешън туризъм на Холивуд ще продължава да отвращава.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.