Кукловоди и шмекери. Ролс Ройс за послушните

Кукловоди и шмекери. Ролс Ройс за послушните
29-08-2021г.
129
Гост-автор

Автор: Огнян Стефанов, frognews.bg 

Наричайте го задкулисие или както искате, но това е факт, защото такава е играта. ДПС и ГЕРБ не са просто зрители. Залогът са милиарди и в интерес на истината, до момента те си изиграват картите по-добре от известните като партиите на протеста.

Управлението в България е криминализирано и няма значение дали някой ще признае това или ще го отрича. А кукловодите са в сенките, защото оттам най-лесно дърпат конците и получават своето. От умението им зависи за тях да играят не само определени политически субекти и политици, но и избирателите. Те по-добре от социолозите знаят какви са нагласите на суверена – дума, която вече е клише от честата употреба. Знаят и успяват да влияят. Чрез активна работа на терен – подкупи, заплахи, компромати, натиск и през медиите. На пръстите на едната ръка се броят медиите и журналистите, които са независими или относително независими от похитителите на държавата.  

Криминалистите казват, че едно финансово престъпление се разкрива най-лесно като се тръгне по пътя на парите. Спазвайки съвета, ще открием и камъчетата, които обърнаха колата на преговорите за съставяне на правителство.

Сценарият на кукловодите включва намиране на шмекери, които да изиграят определена роля в „промяната“ на статуквото. Лицата от задкулисието не са революционери, а ревизионери. Те са наясно, че режимът на Борисов предизвиква омраза у много българи и в този смисъл е неудобен за самите тях. Затова се търсят опоненти, които да изговарят и жестикулират недоволството и стремежите – абсолютно чисти – на хилядите протестиращи от миналото лято. Сред новите играчи има стари кучета, има и новобранци. Такъв микс е необходим, за да се привлече вниманието и доверието на кого? – на суверена, естествено, с извинение.

Гражданското общество у нас е все още в ранна детска възраст. То няма рефлекси и осъзнати понятия за страх от високо, опасно, горещо и пр. Освен това продължава да си търси родители, на които лесно се доверява. Доказателство са изборите на 4 април и 11 юли, както и последните социологически проучвания, които сочат най-високо доверие към ГЕРБ на крадливия Борисов. Феномен, който ни сродява с Бурунди и ни прави нежелания роднина в ЕС.

Шмекерите изиграха поверената им роля и вероятно са заслужили обещания хонорар. Между тях обаче – това трябва да се подчертае – има и съвестни участници, които искрено са на страната на гражданите. Точно те повдигат завесата пред несложната и не толкова скъпа (на фона на изчезналите десетки милиарди) пиеса. И добре, че ги има. Драмата е, че са малцинство и че срещу тях е изправена огромна и добре въоръжена армия.  

Показателно е поведението на ГЕРБ и ДПС. Партията на Борисов се сниши и е в режим на изчакване. ДПС пък провежда тактиката да атакува и принуждава другите да се отбраняват и обясняват. Не бива да се подценява умението на хора от движението да превръщат факти, които ги компрометират в оръжие срещу своите противници. Но не те са кукловодите.

Следвайки пътя на парите ще стигнем до олигархични кръгове, които имат полза статуквото да се запази.

В профила си във Фейсбук съпругата на бизнесмена Кирил Домусчиев показва новата си придобивка – супер модел Ролс Ройс. Написала е кратко: Когато си послушен. Кратко изречение, което обхваща цялата философия на олигархизма. Ако слушкаш – ще папкаш. Няма нищо лошо в това Домусчиев да купи на жената до него каквото пожелае, ако е изкарал честно и почтено парите си. Точно в това е заровено кучето: статуквото легитимира своите и преследва неудобните.

Олигархични кръгове нямат полза от радикални промени в обществено-политическия и икономическия живот. Те са се приспособили към досегашния модел, фирмите им работят и печелят благодарение на досегашния модел и раздвижване на пластовете за тях носи рискове. Те какво биха направили в подобна ситуация, за да запазят постигнатото? Познахте – точно това правят.

 

Защо им се отдава тази игра? Защото се възползват от моралния и културен погром над българското население. Той се извършва целенасочено от десетилетия, но през управлението на Борисов достигна небивал „разцвет“. Ако сме имали „златен век“, този на Борисов трябва да е „черния век“.  Деморализация чрез лишаване от перспектива, обезграмотяване, опростачване, чалгализиране на традициите, подмяна на ценностите. Общество, лишено от своите устои се превръща в маса. Това и стана. Няма държава в света, в която до управлението да са допускани толкова примитивни, нагли и алчни хора. Българският модел е модел на разпад – духовен и материален.

От това се възползва задкулисието. Партиите и институциите са неговите оръжия. Иван Гешев не е инструмент на Господ, както се определи сам, а инструмент на задкулисието. Друг е въпросът, ако за него кукловодите са бог…

В това се изразява пропадането. Излъгаха ни за прехода, че е демократичен. Сега се опитват да ни излъжат, че ще се случат реформи на престъпния модел, но каквито те кажат. И пуснаха шмекерите. Но дори задкулисните интриги и подлости изискват повече усилия, умения и дори талант. С прости хора се поема голям риск.

Много е тъжно, когато пародията се окаже портрет на българските бит и душевност.

Следвайте пътя на парите! Там, в тъмните сенки, ще откриете онези, които опитват и нерядко успяват да контролират съдбата ни. Защото им позволяваме. В крайна сметка всеки сам решава какъв да бъде - послушен или свободен, образован или неграмотен, гражданин или поданик. Ваша воля.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.