Крум Зарков: Няма нужда от екзотични идеи като тази за разследващия поркурор

Крум Зарков: Няма нужда от екзотични идеи като тази за разследващия поркурор
29-01-2021г.
13
Гост-автор
Първо го отлагат във времето. После предлагат абсурдно решение, с което си измиват ръцете. Това правят управляващите, когато не искат или не могат да решат даден проблем. Особено ако касае съдебната власт. И конституцията, и тази измишльотина с разследващия прокурор се вписват в тази стратегия.

Това заяви в ефира на Българското национално радио депутатът от БСП Крум Зарков. 


“Няма нужда от специална фигура – нито в прокуратурата, нито където и да било. Има нужда да може това разследване да бъде извадено от самата прокуратура по познат за всички правни системи начин. Няма нужда от такива екзотични идеи”, смята още Зарков.


По думите му целият дебат в момента създава в обществото впечатлението, че най-големият проблем около фигурата на главния прокурор и действията на държавното обвинение е това, че той не може да бъде разследван. Проблемът според Зарков идвал от онези, които никога не стигат до съд. 


“Вторият голям проблем е фактът, че прокуратурата в България, стъпвайки на недостатъчно добре разписани  закони, упражнява контрол практически над всички държавни органи, тълкувайки т.нар. надзор за законност по начин, който й позволява да се произнася по цената на водата, необходимостта от извънредното положение, работата на чиновници в министерства…“, смята Зарков.


Днес депутатите решават окончателно какво ще се случи с предложените от управляващите промени в НПК, които въвеждат фигурата на нов прокурор, който да може да разследва главния.


Венецианската комисия не се изказа особено положително за предложението. Тя определи идеята като временно решение на въпроса с контрола на Обвинител №1. 

 

Вчера предложението бе прието на първо четене.

 

Идеята на управляващите дойде като отговор на препоръките именно на Венецианската комисия, както и тези на ЕК. Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г. Той ще се избира от Висшия съдебен съвет. 

  Източник: БНР

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.