Кражби за милиони: Безпрецедентен скандал във Ватикана

Кражби за милиони: Безпрецедентен скандал във Ватикана
06-07-2021г.
33
Гост-автор

Измами, корупция, изнудване, пране на пари: десет служители на Ватикана, сред които и един кардинал, са обвинени в безброй престъпни деяния. Подобно нещо не се е случвало никога в хилядолетната история на Светия престол.

"Прогнила, алчна система" - така следователите от Ватикана характеризират машинациите на обвиняемите, които в продължение на години са се облагодетелствали от финансите на Католическата църква, заобикаляйки всички механизми за контрол. В епицентъра на скандала стои една сделка за луксозен имот в престижния лондонски квартал Челси, финансирана с няколкостотин милиона евро, които всъщност е трябвало да отидат за благотворителни цели.

Обвинението срещу престъпната клика от 10 души е за финансови измами, изнудване, корупция, пране на пари и злоупотреба със служебно положение, посочва „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ). А според портала „Vatican News“, цитиран от списание „Шпигел“, Държавният секретариат на Ватикана очевидно не е предполагал, че замесените във въпросната сделка дълго време са отклонявали средства към собствените си джобове.

За пръв път пред съда застава и кардинал

За първи път в историята на Ватикана пред съда ще отговаря и един кардинал. 73-годишният Анджело Бечиу, родом от Сардиния, от 2011 до 2018 година е бил заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това се издига до кардинал и префект на Конгрегацията. По искане на Папата миналата есен той трябваше да освободи всички постове, които заемаше, а сега Франциск даде и съгласието си кардинал Бечиу да бъде съден. Самият Бечиу отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор.

Разкритията започнаха през есента на 2019 година с един зрелищен обиск във Ватикана. Тогава петима служители от финансовата служба бяха освободени, но и до днес не се разбра защо. Година по-късно скандалът стигна и до кардинал Бечиу: вторият човек в Държавния секретариат, който е имал достъп до огромните финансови активи на Ватикана, явно от години е въртял сделки със съмнителни финансови спекуланти и брокери, посочва в тази връзка германският „Зюддойче Цайтунг“. 

Първоначално е било предвидено Ватиканът да инвестира в проект, свързан с петрол в Ангола, където Бечиу е бил нунций. Съветникът му Енрико Красо, римски банкер с финансов фонд в Швейцария, обаче му препоръчал да инвестира в Лондон - в бивш склад на търговската верига „Хародс“ е трябвало да бъдат изградени луксозни жилища, които след това да бъдат продавани на богати клиенти. В крайна сметка Ватиканът губи огромна сума от тази инвестиция, но посредниците излизат с голяма печалба: един брокер на недвижими имоти е взел 40 милиона евро комисионна, а друг посредник е получил 15 милиона евро.

"Дамата на кардинала"

Има съмнения, че Бечиу е помагал на тримата си братя да получават средства и тлъсти поръчки от Ватикана. Единият от тях има пивоварна, която също е била финансирана по тази схема. В хода на разследването е открита голяма сума в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също като Бечиу, е от Сардиния.

Италианските медии я наричат „Дамата на кардинала“. В банкова сметка на нейната фирма-пощенска кутия в Словения са били преведени най-малко 575 000 евро, голямата част от които дамата е похарчила за дизайнерски дрехи и скъпи модни аксесоари.

Поканен да даде показания пред съда е и бившият шеф на финансовия надзор на Ватикана швейцарският юрист Рене Брюлхарт, който дълго време беше смятан за неопетнена фигура. От 27 юли нататък обвиняемите ще отговарят пред съда на Светия престол. Очаква се дълъг процес.

    Източник: DW

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.