Кратко и ясно за ваксините

Кратко и ясно за ваксините
20-02-2021г.
47
Гост-автор

Автор: д-р Аспарух Илиев, ФБ /Берн, Швейцария/

На непрекъснатия поток на едни и същи въпроси за ваксинациите за Ковид и противоречивите мнения на личните лекари, правя кратко и ясно уточнение:
 
1. Няма никакъв проблем да се ваксинирате след прекаран Ковид. Проучванията показват добра защита до около 3-и месец след инфекция, можете обаче спокойно да се ваксинирате преди или след този период. Това само ще подсили имунитета Ви и няма никакъв негативен ефект.
 
2. Алергиите и автоимунните заболявания НЕ СА противопоказание за ваксиниране. Изключение са алергиите към други ваксини, към латекс (в тапите на шишенцата има следи), както и доказани алергии към съставките. Хашимото, уртикария и пр. не са противопоказания. Консултация е необходима при чести случаи на анафилактичен шок към множество субстанции.
 
3. Сърдечни болести, астма, диабет не са противопоказания. Единствено противосъсирващи медикаменти изискват по-малка игла при инжекцията и хубаво натискане, за да не се получи кръвоизлив.
 
4. След ваксинация може да има температура, треска, болки по мускулите за 24-48 часа. Нищо страшно, ще го преживеете, аспирин и парацетамол може да нямат особен ефект.
 
5. Почти сигурно е, че нито една от ваксините няма да увреди способността ви да имате деца. Няма как, във ваксините няма фактор с капацитет на мутаген или предизвикваща промени, увреждащи органите за репродукция. За да възникне някакъв неочакван ефект в тялото, е необходим механизъм за това. Във ваксините няма нищо, което да го предизвика.
 
Доста по-скептичен съм за кренвиршите, например. За пример мога да посоча възможността от ваксината да стана супермен - възможно ли е?
Може би, но е много малко вероятно, няма как, в нея няма нищо, което да ми дава специални сили. Всяко различно становище и препоръка да се чака 6 месеца преди ваксинация не се базира на никакви факти. По време на бременност няма никакви данни за вреден ефект на която и да е ваксина, само поради предпазливост се препоръчва да се пропуснат първите 3 месеца.
Бременните са рискова група, която има много по-висока смъртност от останалите хора при Ковид инфекция, рискът от спонтанен аборт е повишен при Ковид.
Експерименти с животни и примати, проведени от фирмите производител на мРНК ваксини, не показват проблеми. Ако сте несигурни, изчакайте провеждащите се тестове в бременни. Но имайте и предвид, че самата инфекция крие рискове.
 
6. Ваксината Спутник не е разрешена в България, не е по-сигурна от другите и няма никакъв шанс скоро да е налична. Вината не е на ЕС, руската фирма-производител не е изискала разрешение от ЕМА.
 
7. Въпреки че е малко по-малко ефективна, ваксината на АстраЗенека е отлична и ако нямаше РНК ваксини, щеше да е хит.
 
8. Ивермектин не е алтернатива на ваксинацията и е вятър и мъгла. Спестете си парите. Този пост обаче няма за цел да коментира ивермектин в детайл.
Препоръката за поставяне на всяка ваксина са ясни - липса на активна инфекция, на висока температура и принципно друго тежко активно заболяване.
Ако сте с пневмония и 39 градуса, не си слагате ваксина, защото това ще влоши и без това високата температура и влошеното общо състояние.
Ако сте с току-що настъпил инсулт и сте в реанимация, също - не искате треска и мускулни болки на фона на тежко общо състояние.
Ако сте с тежко автоимунно заболяване с висока активност (не уртикария, сенна хрема или Хашимото, които са неприятни, но не и наистина тежки) с данни за силно дисбалансирана имунна система в момента (което ще се установи от лекар-специалист), можете да изчакате да се нормализирате и след това да се ваксинирате. Отправям молба към колегите да престанат с импровизациите и съчиненията по слухове и непроверени източници, ако не знаете, не си измисляйте.
Допълнение:
 
1. Раковоболните в терапия или в трайна ремисия могат да се ваксинират. При провеждаща се противоракова терапия съществува риск от несъздаване на ефективен имунитет поради потискането на имунитета. Това обаче не е основане да не се направи. Във ваксината няма жив вирус и поради това няма риск от усложнения като възникване на инфекция.
 
2. Няма противопоказания за ваксинация на пациенти след трансплантация. Както при раковоболните по време на терапия, лекарствата, потискащи имунитета след трансплантация могат да доведат до потискане на имунната реакция към ваксината. Това е риск за ефективността на ваксината, но не крие риск за здравето на пациента.
 
3. Случаи на подуване около филърите при жени с големи дози от тях са единични (три случая при Модерна), изключително редки и временни. Междувременно има дори съмнение, че изобщо са били предизвикани от ваксините.
 

{BANNER_ID-3}

{BANNER_ID-4}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.