Красен Станчев: Борисов прекрои властта в "управление на уседналия рекетьор"

Красен Станчев: Борисов прекрои властта в
12-05-2021г.
48
Гост-автор

Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

 

Какво означават според вас промените, които Бойко Борисов направи в ръководството на партия ГЕРБ, особено в контекста, че не те, а той е направил "непростими грешки"?

- Грешка е, когато планираш едно, а се получава друго и обикновено, без да искаш, си виновен за това разминаване. Не смятам, че в този смисъл Бойко Борисов е правил грешки.

Новите хора са подбрани така, че общият им и индивидуален облик да е приемлив за избирателите. Познавам лично почти всички в това ръководство на партията. И съм убеден, че всеки един може да свети със собствена светлина. Преди почти нямаше такива хора. Мисля, че това е най-доброто, което може да направи ГЕРБ преди изборите. И е важно конкуренцията да отчете този факт и да намери хора със същите и по-добри качества.

 

Коя е най-голямата грешка на Борисов според вас?

 

- Той е правил грешки. В икономиката на политиката това се нарича "управление на уседналия бандит" - оставяш всички да работят, за да имат повече и да дават повече да теб - като събирач на данъци.

 

Мисля, че управлението беше такова и при двете правителства преди 2009 г. Бойко Борисов съзнателно прекрои това управление в нещо, което бих нарекъл "управление на уседналия рекетьор" - данъците са равни за всички, но привилегиите се създават или раздават избирателно.

 

Знак за какво е монолитното гласуване на партийния актив?

 

- Съгласие, че в момента бързо и без много препирни следва да се постъпи именно така. Това предчувствие за малцинствена позиция. Нормално е да има силно обединяване, ако след два месеца отиваш на избори.

 

Какво показва президентът Румен Радев с избора си на състава на служебния кабинет?

 

- Същото. Понеже и той отива на избори, хората от правителството трябва да имат собствена светлина и добро реноме. Иначе техният облик и деяния ще понижат обществената приемливост на самия Радев. И на БСП.

 

Какъв тип е това правителство според вас - ескспертно, програмно, опозиционно?

 

- Нито едно от тези... Трябва да проведат избори и да спазват Закона да бюджета. Струпването на генерали в обществен оборот никога не е на добро. Очевидно премиерът е довереник, има добър изглед и президентът вярва, че той ще се справи със задачата. А тя не е сложна.

Какво очаквате от това правителство?

 Предишни служебни правителства са се опитвали да съкращават разходи, понеже такива са били възгледите на министъра на финансите. Предишното служебно на президента се опитваше да разчиства сметки, премиерът в един-два случая се заинати.

Този премиер няма да направи това - неизвестен е за публиката и няма обществен облик, който да защитава. Другите хора имат да свършат известна рутинна работа. Но могат и да не я вършат, защото държавната машина може да работи от само себе си два месеца.

  Източник: ДНЕВНИК

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.