Ковид-19: Еуфорията около ваксината заглъхва, Европа „трябва да стисне зъби“

Ковид-19: Еуфорията около ваксината заглъхва, Европа „трябва да стисне зъби“
16-11-2020г.
5
Гост-автор

Европейски представители предупредиха вчера да няма успокояване относно КОВИД-19 и казаха, че мерките за контрол срещу разпространението на заразата с наближаването на зимата трябва да продължат въпреки надеждите, че нови ваксини ще овладеят пандемията.

Съобщението на „Pfizer Inc“ от тази седмица за потенциално ефективна ваксина засили оптимизма, че се вижда краят на месеците криза. Това прати финансовите пазари рязко нагоре и разпали надеждите на обществеността за почти нормално Рождество.

Но здравните власти и лидерите в региона приканиха хората да продължат да спазват правилата на локдауна, тъй като се изясни, че ваксините няма да дойдат толкова скоро при повечето страдащи от КОВИД-19 и сриващите се икономики.

„Би било безотговорно да се облекчава локдаунът сега“, каза на пресконференция френският премиер Жан Кастекс, който предупреди, че въпреки признаците за намаляване на инфекциите подобрението е крехко. Франция е страната в Европа с най-голям брой случаи. „Натискът върху нашите болници се засили изключително много“, каза Кастекс и добави, че националната карантина, въведена в края на октомври, ще продължи поне до 1 декември.

„Pfizer“ и нейният германски партньор „BioNTech“ ще са в състояние да произведат тази година ваксини – ако бъдат одобрени, необходими за лечението на 25 милиона души, което е далеч от достатъчното за облекчаване на натиска върху здравната система през зимата. В Италия, която съобщи в сряда за 623 нови починали и надмина един милион случая с коронавирус, и в Германия, където броят на инфекциите се покачи до нивата от началото на кризата, властите казват, че завръщането към нормалния живот ще отнеме време.

„Ние наистина трябва да стиснем зъби за още няколко месеца“, каза Лотар Вийлер, директор на германския Институт „Роберт Кох“ за заразни болести. Тежкото положение в Италия, страната в центъра на първата вълна от пандемията, се подчертава от видео в социалните мрежи, което показва труп, проснат в болнична тоалетна, след като пациентът вероятно е починал в очакване да му бъде направен тест.

ЕУФОРИЯТА ЗАГЛЪХВА

След като по-рано тази година бе постигнат известен контрол върху пандемията с пълни национални карантини, правителства в региона налагат сега нови ограничения, за да възпрат новата вълна от инфекции. Засега обаче не се вижда подобрение в желаните размери.

„Инфекциите бързо спаднаха миналата седмица, но трябва да постигнем по-голям напредък“, каза пред репортери Ернст Кайпърс, председател на холандската асоциация на болниците LNAZ. „Продължаваме да настояваме, че е важно да се следват правилата“, добави той.

След затихването на еуфорията от изявлението на „Pfizer“ европейските акции слязоха под своите върхови нива за последните осем месеца, а лошите икономически данни от Великобритания засилиха съмненията, че ще има възстановяване от жестокия спад заради първите затваряния на обществения живот. През септември британската икономика изгуби темпо и това засили очакванията, че тя отново ще се срине към края на тази година. Тази седмица Великобритания надхвърли 50 000 починали от КОВИД-19, а в четвъртък бяха регистрирани 33 470 нови случай с коронавирус – най-големият дневен прираст досега.

„Разпространителите започнаха да осъзнават, че въпреки данните от последните етапи на изпитванията за много висока ефективност на ваксината, процесът за придобиване на одобрение и нейното прилагане ще отнеме много време“, каза Дейвид Мадън, анализатор в британската компания „CMC Markets UK“.

Докато кризата се задълбочава и броят на безработните нараства, публичната подкрепа за контрамерките намалява. В няколко страни имаше протести, а спазването на забраните за публични събирания или изискването да носене на маски и избягването на социални контакти, може да се разпадне.

Според генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус държавите не трябва да възлагат всички свои надежди на бързата ваксинация. „Може да ни е омръзнал КОВИД-19, но ние не сме му омръзнали“, каза Тедрос пред Парижкия форум за мир – годишна проява, която тази година се съсредоточи върху засилването на глобалното сътрудничество за борба с пандемията. По думите му „европейските страни страдат, но вирусът не се е изменил значително, нито мерките за възпирането му“.

Източник: e-vestnik

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.