Корупция и безхаберие на „Комотини-Стара Загора“

Корупция и безхаберие на „Комотини-Стара Загора“
13-06-2021г.
65
Гост-автор

Един от върховете на корупцията и престъпното безхаберие в газовия сектор е връзката „Комотини-Стара Загора“, възложена на проектната компания ICGB и в която водеща е България – БЕХ  със собственост 50%. Компанията е регистрирана в България, останалите акционери са „Едисон-Италия“ и „Депа-Гърция“. Внесли са 45 млн. безвъзмездно финансиране още в началото на 2009 година.

Впечатляващ е фактът, че първата копка за изграждането на газовата връзка е положена през май 2019 година, докато договорът за строителство е сключен през октомври 2019 година. Това е проектът, в реализацията на който в огромната корупция, безхаберие и политическа спекулация са въвлечени посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и тогавашният гръцки премиер господи Ципрас.

Крайният срок за въвеждане в експлоатация изтече през април 2021 година. Миналата година през лятото предупредихме, че тръбата няма да бъде реализирана през тази година и провалът е неизбежен. Независимо от това през ноември 2020 година, с допълнително споразумение №1, правителството преведе цялата дължима сума, независимо от очертаващото се забавяне и провал в резултат на това. През март на тази година, след като платихме цялата сума, правителството подписа споразумение №2, с което удължи с 8 месеца срока за реализацията на проекта до декември. Сега предупреждаваме, че проектът няма да бъде реализиран и през 2021 година. А тръбите вече ръждясват.

С тези споразумения правителството оряза две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС). Едната трябваше да осигури газоподаването за Кърджали, другата – за Димитровград. Тези АГРС са на обща стойност 10 млн. евро и независимо, че са премахнати от проекта, цената на изпълнението остава същата. Как ли ще погледне ЕК, след като е финансирала с 45 млн. евро изграждането на връзката Комотини-Стара Загора и след като проектът в последствие е осакатен и осакатен достъпът до тази газопреносна връзка на жителите и икономиката на Кърджали и Димитровград.

Трябва да е ясно, че с престъпната си небрежност правителството спестява санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация. Също така трябва да е ясно, че до ден днешен не е поръчано основно оборудване за реализацията на проекта, а практиката сочи, че ако то бъде поръчано сега, най-ранната доставка е през януари догодина. За доставката, а не за монтажа. Т. е., преди юли 2022 газопреносната връзка не може да бъде реализирана. И е непонятно мълчанието на служебния министър, непонятно е мълчанието и на прокуратурата. Газовата сигурност и газовите връзки на България не са шоурум за неграмотници, а са стратегически въпрос за гарантиране решение за газовата сигурност на България и Европа.

Да добавим към това безхаберие и факта, че има престъпно увеличаване на входната такса за Кулата с 23% – акт, който няма никакво икономическо, социално и финансово обяснение на фона на намалената такса от „Турски поток“.

В каква степен правителството на Борисов с престъпните си корупционни зависимости възпрепятства гарантирането на диверсификацията на доставката на газ за българските потребители, икономиката и бита.

А ръководителят на проектната компания ICGB Теодора Георгиева отдавна трябва да е подопечна на прокуратурата, а не на министъра на енергетиката. Днес мълчанието на министъра на енергетиката смущава всички, но утре трябва да смущава президента, който го е назначил.

Източник: АБВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.