Корнелия Нинова: С президента сме на едно мнение, че въпросът за президентските избори ще се обсъжда след парламентарните

Корнелия Нинова: С президента сме на едно мнение, че въпросът за президентските избори ще се обсъжда след парламентарните
03-02-2021г.
8
Гост-автор

Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи.

„Относно изявлението на президента и кандидатирането му за втори мандат с Илияна Йотова – поздравяваме ги за решението да обявят това сега. Имам да ви казвам четири неща - за спекулациите, които днес се въртят, за времето на изявлението, за формата и начина на издигане и номиниране, и за съдържанието.” Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП.

Относно спекулациите за отношенията между БСП и президента и обявеното намерение на Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Нинова коментира, че е знаела предварително за изявлението на президента Радев.

„За времето на изявлението - смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се решава на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега, преди парламентарните избори. Това е честна и открита позиция на президента”, заяви Корнелия Нинова.

За формата и начина на кандидатиране на Радев председателят на БСП тя отново подчерта: „И двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори”.

„Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации. Това за нас от четири години са действия с много изстрадани битки”, изтъкна лидерът на българските социалисти.

 „Президентът категорично заяви борба със задкулисието и безпринципните договори. Преди четири години ние отказахме да сме част от такъв модел на управление, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП, в ущърб на морала и ангажимента ни към българските избиратели. Нещо повече - ние започнахме и много трудна, вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората. Вие знаете какво ни коства тази промяна през годините. Когато имаш претенции да управляваш държава без задкулсие, без договорки с олигархията и с грижа за хора, трябва да имаш силите да проведеш това първо в своята партия, за да можеш да бъдеш автентичен, когато застанеш пред хората и кажеш, че така ще управляваш и България”, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова направи аналогия между изявлението на Радев преди два дни и последователната воля на ръководството на БСП за реформи: „Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във вземане на решения - ние дадохме ярък пример за това миналата година, когато за първи път организираме най-демократичния пряк избор на председател от всички членове на партията“.

По отношение призива на президента Радев за борба с лобисткото законодателство, Нинова коментира, че от четири години БСП е парламентарната група, която редовно изважда на показ лобистките текстове, направила е списък на лобистките закони, обжалвала е нееднократно в Конституционния съд текстове.

За борбата с корупцията, Нинова каза: „Многократно подавахме сигнали за корупция. Внесохме пет вота на недоверие, един от които за корупция”.

„Президентът заявява засилване ролята на парламента и блицконтрола - припомням, че ние го въвеждахме и се борихме да не го отменят", напомни Нинова.

Последователна и категорична остава позицията на БСП как да се харчат прозрачно парите от излишъка - през Народното събрание, а не през джипа и постановления на правителството. Нинова припомни за всичките усилия на левицата това да се случва именно през парламента – с искане за одит от Сметната палата и промени в Закона за публичните финанси.

По повод публичността и ясните критерии в Плана за възстановяване и развитие, който предстои да бъде реализиран в България, Корнелия Нинова коментира: „Точно от нас е внесено предложението да се разглежда този план в Народното събрание.”

„Президентът заявява своята борба за прозрачен изборен процес чрез видеонаблюдение и изчистване на списъците. БСП е партията многократно внасяше изчистване на списъците чрез активна регистрация. Сега е на вниманието на парламента е нашето предложение за видеонаблюдението”, припомни още Нинова.

„Бих добавила някои неща към заявените принципи: Нашата сериозна битка за социалната държава, срещу нарастващите бедност и неравенства, за икономическо възстановяване и за промяна в здравния модел, в съдържанието на учебния процес, промяна в политиката по отношение на земеделието”, каза още председателят на БСП.

„Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. За нас като партия не е необходимо да се позиционираме къде сме в момента. Заявили сме се последователно къде сме за тези четири години. Ще продължим с това поведение и политика, участвайки в парламентарните избори, вярвайки, че това ще доведе до успех”, заключи Нинова.

   Източник: 24 часа

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.