Корнелия не може да попречи на преизбирането на президента, но може да закрие БСП

Корнелия не може да попречи на преизбирането на президента, но може да закрие БСП
18-11-2021г.
17
Гост-автор

Единственият й полезен ход е да призове публично привържениците си да гласуват за Радев

Иначе слиза в историята опозорена завинаги. А само допреди месец БСП получаваше до 20% в прогнозите и се приемаше за първи реален мандатоносител. Самият аз през септември по БСТВ разказвах как Корнелия Нинова неминуемо ще бъде премиер, и то за дълго време, макар и не точно сега.

Какво се промени? Тя се поддаде на страха от „Продължаваме промяната“. Страхът е лош съветник! ПП всъщност е естествен съюзник и е най-добрият шанс на БСП да избегне задънената улица, в която неадекватното ръководство на ИТН я вкара два пъти. И ПП, и ИТН, бяха „партията на Радев“ du jour, на деня, макар че президентът организационно няма нищо общо с никоя от тях. Просто те светеха с неговата отразена светлина. Защото, противно на мнението на Нинова, Радев е най-важният фактор в българската политика. Разбира се, ПП е безкрайно по-успешен вариант на „президентска партия“. Нейната поява беше абсолютно задължителна след двата провалени опита за кабинет.

Гласоподавателите на Корнелия не са овце, че да й ги „вземат“. Аз гласувах за БСП през април и юли с убеждение, защото бяха най-автентичната опозиция на ГЕРБ, но преди три седмици решихме със семейството да гласуваме за ПП. Възмутихме се от страха и лицемерието на Нинова. От нелоялността й към Радев и заиграването с ГЕРБ. Така направиха още стотици хиляди леви хора. Нинова е причината! То беше наказателен вот срещу нея.

Тя показа елементарно неумение да схванеш „съдържанието на съвременната епоха“. Не, парламентарните избори не са по-важни! Тя не оцени колко важен морален, екзистенциален, цивилизационен въпрос решаваме тъкмо на президентските избори. Съдбовен национален въпрос! А тя компетентно бъбреше за конкретни решения, които в момента никого не вълнуваха. И не видя голямото. И то я отнесе.

В нашата история почти нямаме държавник като Радев. Да, тя го издигна, и това е най-доброто,което направи като политик. Но той веднага надрасна БСП. Способен е да обедини за справедлива кауза толкова различни хора като разните крила на БСП, комунистите и ура-националистите от „Възраждане“ и работническо-селския народ на ИТН с юпитата от ПП и хипстерите от ДБ, с БСП-ренегати като Мая Манолова, Татяна Дончева и АБВ, и с личности отдясно като проф. Велислав Минеков… и всякакви други, вкл. от българските турци, които го тачат и може би тъкмо затова бе издигнат Карадайъ, защото в ДПС се усъмниха, че електоратът им ще приеме Герджиков…

Нямаме в историята си друг такъв широк обединител – освен може би героят от Лайпциг с неговия ОФ, с БКП, БСДП, БЗНС, Звено, радикали… Обединил извършителите на превратите от 1923 и 1934 г. от Военната лига с жертвите им… Но ОФ имаше санкцията на съюзниците. А Радев няма ничия санкция. Едните го хокат за кремълски президент, другите – за козяшки, триморски. А той е ничий, само български.

Грубите грешки, които Корнелия Нинова допусна в последните седмици, и които й струваха изборния провал „на равно място“, както казват руснаците, са много – но най-лошо впечатление ми направиха шикалкавенето й за ваксините, искането на оставката на здравния министър две седмици преди изборите – в синхрон с ГЕРБ и протестиращите щурмтрупери, бездушно-бюрократската реакция на решението на КС за гражданството на Петков, съюзяването й с ГЕРБ по въпросите за машините и бележките, оправдаването й с Радев за последните – и накрая грозните й тв представления във вторник. На английски има хубав израз sore loser (приблизително – който не знае да губи). Никой не обича а sore loser. Вижда се колко наивни нейни леви симпатизанти говорят, че нямало да гласуват в неделя. Негласуването за Радев обаче е равно на гласуване за Борисов!

Журналистът от БСТВ Стоил Рошкев, открито ни зовеше да гласуваме за БСП и „против Радев“

И други журналисти от партийната телевизия забравиха срещу кого се борим – а именно срещу ГЕРБ и ДПС– и посветиха цялата си енергия на бой по „тримореца“ Радев – водачът на народната съпротива срещу мутрите – и по „канадците“ от ПП – най-естествения съюзник на БСП.

Те работят в синхрон с изтървалите посоката други журналисти, превърнали се във вулгарни апологети на ГЕРБ и ДПС. Те потенцираха довчера неразбирателствата на Нинова с Радев отвъд реалните им измерения. Толкова ли е трудно да се разбере, че за БСП сега гласуват потенциално максимум до половин милион, а за Радев – до три милиона? Как е възможно стратегическият съюз срещу ГЕРБ да е заложник на вътрешнопартийните борби в БСП? Кой реши това?

Много отрицателно влияят на левите и писанията на разните доморасли капацитети, според които войната в Черно море между САЩ и Русия аха-аха да пламне. Този въпрос сега е чисто академичен, тъй като в самите САЩ цялото внимание на военнополитическия естаблишмент е насочено към Китай и нашият регион остава в дебела сянка. И евентуалната война в Черно море определено не е сред приоритетните ни теми на тези избори.

Единственото значение на тези приказки е отчуждаването на хиляди наивни леви от „натовеца“ Радев – и следователно обслужването на мутромодела. Едно пагубно примадонско левичарство – старческа болест на БСП. Към него жанрово се отнасят и другите заигравания на Нинова, на които се отдаде с надежда да печели червени точки от народното невежество – антиваксърството, борбата с„джендърството“ и настояването за „само биологичен“ пол.

Това са псевдопроблеми, нагнетявани от елитите, и нарочени да държат масите в тъмнина за класовия характер на политиката. Българският народ сякаш е полудял – от антиваксърството и другите теории на конспирацията като кемтрейлс. И държавниците трябва да го успокояват и да разсейват заблудите му. А не да се тътрят след него.

Левичарството – старческата болест на БСП– обаче няма да има голямо влияние върху резултатите от изборите, защото, като антиваксърството, то е каприз, лайфстайл увлечение, а не истинска политическа кауза. Малцина ще искат да умрат за него.
Тв шоуто на Корнелия не ще отслаби вота за Радев, то вече срещна съпротива в БСП и от нейните, и от опозицията. Хората от БСП, които се сърдят на Радев за измислените от нея негови грехове, ще се отърсят от временните емоции и ще се изправят пред задачата на задачите в неделя. Ще има голям прилив към Радев и по патриотичен мотив, щом Турция обяви Герджиков за своя човек в българските избори. Ще има и тв дебат, който Радев ще спечели. Но Нинова ще слезе в историята опозорена завинаги от сътрудничеството си с мутрорежима – и създаваща реален риск за самозакриване на БСП. Очевидно тв изявите й от вторник не са обсъждани в БСП, а са си нейни емоционални изблици, които изглежда не се одобряват от партията.

Имаш само един ход – да излезе по телевизията и призове симпатизантите си да гласуват за Радев. Да го направи за себе си и за БСП, ако не за Радев и за България. Ако последното й е по-трудно.

      Автор: Валентин Хаджийски

     Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.