Континентална Европа се включва в джендър войната (сп. The Economist)

Континентална Европа се включва в джендър войната (сп. The Economist)
20-06-2021г.
21
Гост-автор

Идеята на самоопределянето на социопола е хората да могат да променят  половата си принадлежност в очите на закона само със заявление, без медицински препятствия. Според организациите за права на транссексуалните, това е решаващо в борбата им срещу всекидневната дискриминация. Единият от германските законопроекти, внесен от Зелената партия, предвиждаше да се разрешат операции за промяна на пола на деца на 14-годишна възраст, дори ако родителите им са против, както и да се въведе глоба от 2500 евро за хора, които в изказвания или публикации третират транссексуалните на базата на техния пол по рождение.

ЛГБТ общността не е единодушна по тези въпроси. Според LSVD, една от най-големите групи за ЛГБТ права в Германия, е „непоносимо, че транссексуалните хора продължават да бъдат подлагани на продължителни и скъпи съдебни производства и унизителни оценки“. Някои феминистки и гей организации обаче смятат, че такъв закон би застрашил жените и би довел до това на повече гей тийнейджъри да се казва, че може би са транс, и да им се предписват хормони и операции. Германският клон на LGB Alliance пък определи проектозаконите като „авторитарен ход, замаскиран като либерален“.

 

В Испания проектозаконът бе внесен в парламента от лявата партия Подемос. Той предвиждаше премахване на възрастовото ограничение за самоопределяне на социопола, и щеше да позволи на непълнолетни да се предписват пубертетни блокери и хормони, а на мъже, които се самоопределят като жени – да участват в женски спортове. Франция възприе самоопределянето на социопола през 2016г. без много обществен дебат. Ирландия направи това през 2015г. Италия още не го позволява.

В Скандинавия лекарите дават отпор. През май университетската болница Каролинска в Стокхолм, където се намира най-голямата юношеска джендър клиника, излезе с решение, че повече няма да предписва блокери и хормони на деца под 18-годишна възраст. Това бе в разрив с препоръките на Световната професионална асоциация за трансджендър здраве (WPATH), според които „утвърждаването“ на възприетия от детето социопол е единственият „стандарт за лечение“.

 

Научните изследвания дават резултат. През 2015г. финландският психиатър Рийтакерту Калтиала-Хейно публикува резултати от свое изследване, според които над 75% от юношите, кандидатстващи за операция за смяна на пола, имат нужда от помощ по психиатрични въпроси, различни от полова дисфория. (Според друго изследване от 2015-та, става дума за 88%). Наскоро Финландия възприе строги указания, предписващи терапия вместо хормони и хирургическа намеса.

Според Ампаро Доминго от Кампанията за човешки права на жените във Валенсия, законопроектите са били отхвърлени по-скоро заради вътрешна политика, а не защото хората разбират същността на проблема и не го приемат. Четири нови законопроекта за джендър самоличността (два за самоопределянето ѝ) са вече подготвени. Ако Зелените имат успех на изборите в Германия през септември, може би и те пак ще внесат проектозакона си. Дебатът тепърва предстои.

 

Източник: economist.com, превод: "Гласове";

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.