Конкуренти на талибаните. Кои са "Ислямска държава-Хорасан"

Конкуренти на талибаните. Кои са
30-08-2021г.
25
Гост-автор

„Буш ни обеща разгром, Аллах ни обеща победа – ще видим кое от двете обещания ще се осъществи“. Твърди се, че това е казал преди около 20 години най-ранният лидер на талибаните Молла Омар.

До късния следобед в четвъртък изглеждаше, че пророческите му думи са се сбъднали. Победата на талибаните над западните сили изглеждаше категорична, а установяването на едноличното им управление – необратимо.

Въпреки съпротивата на малката провинция Панджшир по всичко личеше, че талибаните нямат конкурент, който да разклати контрола им над страната.

Какво се промени

В четвъртък обаче една радикална ислямистка организация ясно показа, че ще саботира властта на талибаните, дори и с цената на живота на стотици невинни. Тя иска да наложи свое управление в региона, вярвайки, че победата всъщност е обещана на нея.

Най-малко 170 цивилни афганистанци и 13 американски военни загинаха, а стотици бяха ранени при бомбен атентат на летището в Кабул в четвъртък.

Отговорност за тях пое групировката „Ислямска държава-Хорасан“ (ИДИЛ-Х). Според анализаторите с тази атака ИДИЛ-Х целят да разклатят властта на талибаните и да докажат, че те не са способни да установят ред и сигурност в страната.

Кои са „Ислямска държава-Хорасан“

ИДИЛ-Х е клон на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“. Той действа на територията на Афганистан. Носи името на историческия регион Хорасан, който обхваща части от днешните Афганистан, Иран и Централна Азия.

 

Лидерите на ИДИЛ са в Сирия и гледат на ИДИЛ-Х като на първоначална база, от която организацията да разпростира влиянието си върху цяла Централна и Южна Азия.

Подобни регионални клонове на ИДИЛ са активни и в Либия, Мозамбик, Филипините, Бангладеш и други, като групировката цели един ден да ги обедини в един трансграничен „глобален халифат“.

Как действа „Ислямска държава-Хорасан“

ИДИЛ-Х е официално основана през 2015 г. За кратко време тя успява да установи контрол върху няколко провинции в северен и североизточен Афганистан.

Според доклад на ООН организацията нанася стотици смъртоносни атаки всяка година, насочени срещу правителствени цели, различни публични институции, включително училища и болници и срещу малцинствени групи в страната. От януари до април тази година ИДИЛ-Х са извършвали средно по едно нападение на два дни, сочат данните.

Един от най-шокиращите примери за тяхна операция е атентатът, извършен в родилното отделение на болница в Кабул през май миналата година. Тогава загинаха 16 майки и бременни жени, 2 деца и още 7 души. Предполага се, че мотивът за атентата е етническата принадлежност на жертвите, тъй като болницата са намира в квартал, населен предимно с хазари шиити.

    Източник: svobodnaevropa

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.