Kомплекс ”Червено знаме” в София бе построен за 1 млн., сега властта иска 240 млн. лв. да го възстанови

Kомплекс ”Червено знаме” в София бе построен за 1 млн., сега властта иска 240 млн. лв. да го възстанови
24-01-2021г.
120
Гост-автор
Изграждане на изцяло нов спортен комплекс за над 120 млн. евро на мястото на занемарения „Червено знаме“ предвижда министерството на спорта (ММС). Във „Фейсбук“ в събота вечер ресорният министър Красен Кралев изрази увереност в изпълнението на проекта, въпреки уточнението, че работните разговори са замразени.

От години петте басейна, трибуните за над 2000 души и всички останали уникални съоръжения тънат в разруха, отнемайки шанса за високи спортни успехи и професионална реализация на днешното поколение от млади спортисти. Столичани също са лишени от възможността да практикуват водни спортове в модерно спортно съоръжение.

„Вече близо 10 години министерството не успява да намери начин да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в разруха. Затова предлагаме стопанисването да бъде задължение на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, собственост и предназначение“, каза Борис Бонев.

Спортен комплекс „Червено знаме“ е открит през 1985 г. за Европейското първенство по водни спортове. До 2011 г. имотът, както и намиращият се на неговата територия спортен комплекс, е част от активите на Министерство на отбраната, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта. Официално комплексът не работи от 2012 г. и басейнът, както и всички прилежащи съоръжения, продължават да се рушат.

Според градските активисти, най-доброто решение на този казус би било стопанисването на този имот да бъде прехвърлено от Министерството на младежта и спорта към Столична община.

От „Спаси София“ прогнозират, че намеренията са той да бъде съборен и на негово място да бъде построен поредният „уникален“ жилищен комплекс. Нелогично е да се откажем от такова съоръжение, това е против обществения интерес. Смятам, че Общината би била по-добър стопанин и може да се намери работещо решение, включително и чрез публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и голям хотел и други сгради, които биха представлявали интерес за инвеститорите.“ – оборва ги независимият общински съветник.

 

Времето ще покаже! Но 240 млн. евро е цената и на новата метролиния, която се предвижда да бъде прокарана.

Фрог нюз

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.