КОЛКОТО ДО КОСМОНАВТИТЕ

КОЛКОТО ДО КОСМОНАВТИТЕ
13-07-2021г.
38
Мартин Карбовски
Колкото до космонавтите, човек трябва да мечтае. Ако човек е стар, той спира да мечтае, иска само покой, да не го бият циганите и пари за лекарства. Кой мечтае за пари за лекарства, представете си. Има такива хора у нас - стара е нацията, мечтае някой път не просто за лекарства , а даже мечтае да й свършат мъките.
 
Та старата нация също така се държи към мечтите, като стария човек се държи, някак скептично. Някой си Ричард Брансън излетял в орбита на 71 години. Ама това е друг свят, там не ти викат “ няма да стане”. Това е там, тука е друго. Най-старата нация на планетата седи и се подхилква като й кажеш, че може пак да лети в космоса.
 
Това да не са ви комунисти, че да летят в космоса, ще каже старата нация и ще запали още една цигара. Старата нация мечтае да си купи цигари, пакет, а не да си свива, щото е по-евтино.
 
Старата нация има рентабилни мечти - да има пари за ток, за ракийка, за кабелна телевизия. Спря да мечтае да полети старата нация, крие се зад шегите и самоиронията, вика - “няа как да стане…”.
 
Познавам българи летели в Космоса, как ли се чувстват сега - когато всички се шегуват с летенето в космоса, от мечта летенето стана шега, нещо като стар вестник, на който вярвахме, а днес само вечеряме върху него, забравили че на вестника пише - българин в Космоса.
 
Българин в Космоса - беше голяма работа. То че няма как да стане - няма как, ама да спреш да мечтаеш все едно си умрел. Няма как да стане, хора няма, мързи ги скептично дори да пометат пред къщите си, да си измият колата, да пият ракията от не-пластмасова чаша, нежели в космоса да се лети. То за тая работа летци трябват, а ние летци нямаме. Метачи нямаме даже, копачи нямаме, човек една дупка да изкопае сам да се зарови - трудно ще намериш някой сега да копае на ръка, да мете или да оправя.
 
Всичко е в листите. В кои листи ще питате? В предизборните листи, оня ден се обадих на един автоджамбазин кола да ми продаде, оня вика - не мога, в листите съм. Айде бе, викам - и ти ли? Доктори не останаха, в листите са, де що адвокати и инженери - и те в листите са. Ако търсиш хора - търси ги в листите. Там е сега славата, там е заплатата, там е бъдещето, децата вече не играят на Космос, играят на министър председател, на джип си играят, на парламент, кампании правят. Космоса отече.
 
Няма хора за космоса, но някои като мене седят, пушат, гледат звездите и не им се иска да се откажат от тая пуста идея - пак да има един поне българин в Космоса, дай Боже.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.