Колко са 41 години и как се е променил светът около нас от 1982 година?

Колко са 41 години и как се е променил светът около нас от 1982 година?
20-01-2023г.
0
Иван Иванов

Колко са 41 години и как се е променил светът около нас от 1982 година? През 1982 година  световното първенство по футбол е в Испания, ние както и на последното не участваме.През този период ЦСКА е истинско страшилище за големите футболни клубове в Европа. Някъде в средата на тази година Аржентина и Англия влизат в битка, ама не на футболния терен, а в истинска война, която е спечелена от британците. Причината е спор кой да владее Фолкландските острови. По света все още върви Студената война между двата лагера - Запада и СССР. 
След известно време ние се прехвърлихме от едните при другите. 
Макар и във все още не много осъзнат период, станах свидетел на това преформатиране. След няколко години  дойде знаменитото лято САЩ 94, което в момента изглежда като научна фантастика. После нов век и ново хилядолетие, а в следващите години затвърдихме участието си в другия лагер, станахме членове на формалните им организации. 
През 1982 година компютрите са екзотични и огромни редки машини , днес ги носим в джоба и на ръката си. По онова време ИИ е предимно теоретична концепция, днес е на път да заличи голяма част от професиите, а може би и също такава част от хората.  Родените преди 41 години минаха от аналогов към цифров и виртуален свят за много кратък период. Преди поздравления за рожден ден се приемаха лично, на живо, след това и по телефона, а днес вече виртуално. Не познавам някой, който да праща картички по пощата. Последните сто години продължителността на живота е нарастнала изключително много, тенденция, която се е задържала десетилетия. А дали ще продължи да е така за всички или само за избран елит? Нали ни  убеждават, че сме твърде много. 
Има култури по света, за който краят на живота е преминаване в друг, по-добър и по-смислен свят, но ние като цяло нямаме такава нагласа. 
И ако се замислим, е истинско, специално и необяснимо чудо как сме се появили и, че имаме шанс да видим една много, ама наистина много малка частица от случващата се вселена. Дали някой през 1982 си е представял как ще изглежда днешният свят? Някой опитва ли се да предвиди какъв ще е след 41 години, ще ни има ли, светът ще бъде ли все още тук? По-голяма част от хората, които са били на 41 тогава, вече ги няма. Както се казва, чиста статистика, нищо лично.
Пък ние все още се надяваме да видим света колкото се може повече време, дори и да е ей така, само от любопитство да разберем какво ще се случи.Като че ли днес всичко е много по-бързо и необозримо, през 1982 всичко е било доста по-подредено.
И да, Честит Рожден Ден на мен!!!
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.