Кои са основните източници на микропластмаса в океаните?

Кои са основните източници на микропластмаса в океаните?
22-08-2022г.
150
Гост-автор

Боян Рашев:

Coca-Cola е номер 1 в света по продажби и велик бранд, което автоматично я прави и любима цел на еко-активистите, когато става въпрос за замърсяване на моретата с т. нар. микропластмаси - миниатюрни частици от изкуствени влакна, които успяват да влязат в хранителната верига и да достигнат дори и хората...

Най-новото проучване на Международния съюз за опазване на природата показва, че горното няма как да бъде по-далеч от истината.

Източник номер 1 на микропластмаси са изкуствените текстилни влакна, които изтичат в канализацията при пране - разбирай Nike, Luis Vuitton, H&M, Zara, The North Face.

Източник номер 2 са останките от изтъркването на автомобилни гуми, където най-голяма роля играе теглото на превозното средство - разбирай супер-тежките Tesla и всякакви други електромобили и конвенционални луксозни коли или джипове.

Номер 3 е градският прах, който е смес от какво ли не. Останалите източници играят незначителна роля, а останките от разграждане на пластмаси, сред които са бутилките на безалкохолните напитки, отговарят за едва 0.3% от микропластмасите.

С две думи: Както в почти всяка екологична тема, и тук между внушенията и реалността лежи огромна бездна!

Впрочем, водещите производители на перални вече работят по казуса и предлагат филтри, които да улавят синтетичните влакна.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.