Кои са големите дарители за кампаниите на Байдън и Тръмп?

Кои са големите дарители за кампаниите на Байдън и Тръмп?
03-11-2020г.
1
Гост-автор

Президентската надпревара в САЩ е на финалната права, като титаните от Уолстрийт вече направиха своя избор за следващия домакин на Белия дом, пише „Файненшъл нюз“

Повечето мениджъри на хедж фондове, управители на частни капитали и банкери залагат на Джо Байдън, инвестирайки милиони долари в неговата кампания в противоречие с традиционната насоченост на сектора към кандидатите на Републиканската партия. Експертите от Уолстрийт са дарили общо 50 млн. долара на кампанията на Байдън, сочат данни на Responsive Politics, докато за тази на Тръмп те са заделили само 10 млн.  Освен това, редица милиардери и финансисти са инвестирали огромни суми за кампаниите на двамата кандидати за президент на САЩ. Ето някои от най-големите дарения:

Майкъл Блумърг, Bloomberg LP  – 115 млн. долара за Байдън

През 2019 г. Майкъл Блъмбърг, собственик на информационната агенция, носеща неговото име,   се включи за кандидат-президент на демократите, като до месец февруари тази година той похарчи колосалната сума от над 900 млн. долара за своята президентска кампания. През месец март обаче той се отказа от надпреварата и изрази подкрепата си за Джо Байдън. Прекратяването на личното му участие в битката за Белия дом обаче не сложи край на инвестициите, с които той се стреми да предотврати втори мандат на Тръмп. Блумбърг , чието състояние се оценява на над 50 млрд. долара, дари 100 млн. долара от личното си богатство за кампанията на Байдън във Флорида, един от ключовите „колебаещи се щати“, от които зависи крайният резултат на президентските избори. По-голямата част от тези средства отиват за мащабна рекламна кампания, вместо директно в щаба на кандидата на демократите. Блумбърг похарчи още 15 млн. долара за подобни кампании в Охайо и Тексас, информира „Ню Йорк таймс“.

Стивън Шварцман, Blackstone -  3 млн. долара за Тръмп

Шварцман, който е председател и главен изпълнителен директор на американският инвестиционен гигант Blackstone Group, е сред финансовите лидери, които подкрепят Тръмп. През януари той заяви пред  „Яху файнанс“, че втори мандат на Тръмп би се отразил добре на американската икономика. По данни на Блумбърг, същият месец той е дарил 3 млн. долара на America First Policies, организация, която промотира политиките на Тръмп.

Доналд Съсман, Paloma Partners – 9 млн. долара за Байдън

Съоснователят и главен инвестиционен директор на базираният в Кънектикът хедж фонд P aloma Partners е инвестирал 9 млн. долара в кампанията на Байдън, сочат данни на Center for Responsive Politics. Съсман е дългогодишен дарител на Демократическата партия на САЩ.

Уорън Стивънс, Stephens Inc. – 2 млн. долара за Тръмп

Уорън Стивънс управлява инвестиционна банка Stephens, чиито щаб се намира в Литъл Рок, Арканзас. Банката е фокусирана върху средния бизнес и продължава да е семейна собственост, макар че през последните години тя се разшири на международни пазари. Стивънс дари 3,5 млн. долара на кампанията на Тръмп през 2016 г., като голяма част от тази сума е била използвана за негативни реклами срещу съперниците на настоящия президент. Настоящата му инвестиция е насочена към директна подкрепа за Тръмп, като през септември той дари 2 млн. долара на комитети за събиране на политически дарения Preserve America, който подкрепя кампанията на кандидата на републиканците.

Джеймс Симънс, Euclidean Capital - 3 млн. долара за Байдън

Симънс, който е основател на хедж фонда Renaissance Technologies, е дарил 3 млн. долара на  комитети за събиране на политически дарения Unite the Country през месец март. Днес Симънс, чието богатство се оценява на около 22 млрд. долара, е член на борда на директорите на Renaissance и президент на фамилната си фирма Euclidean Capital.

Сет Кларман, Baupost Group - 3 млн. долара за Байдън

Кларман е дългогодишен хедж фонд мениджър и основател на Baupost Group. През 2016 г. той дарява 3 млн. долара на републиканските участници в президентската надпревара, но тази година той подкрепя кандидатурата на Байдън. Кларман е дарил общо 3 млн. долара на подкрепящите демократа комитети Pacronym, Priorities USA Action и  Unite the Country.

Източник: Мениджър

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.