Кой е Стив Ханке?

Кой е Стив Ханке?
14-05-2022г.
178
Гост-автор

Автор: Стоян Панчев, ФБ

Появиха се драскачи и викачи, които обясняват как Стив Ханке бил "изкукал дядка" и "рубладжия", защото заяви твърдата си позиция срещу бързането за еврозоната.
Няколко думи относно Ханке. Току виж някой се вземе в ръце и спре с глупостите.
 
1. Професор в престижния Johns Hopkins University (през който са минали 39 нобелови лауреати и фиелдс медалисти), ко-директор в Института за приложна икономика там.

2. Съветник не само на Петър Стоянов, но на държавни глави от половин пост-социалистическа Европа, Аржентина, Венецуела, Индонезия, Казахстан и пр. Включително и на самия Роналд Рейгън в началото на 80-те.

3. Компилира Индексът на Ханке за инфлация, който следи за епизоди на хиперинфлация по целия свят. Негови версии се използват широко в анализаторските среди.

4. До ден днешен публикува в топ финансови медии, преди месец имаше негов материал във The Wall Street Journal, който линквам в коментарите.

5. За разлика от повечето лаладжии, Ханке прилага теорията на практика и има десетилетно портфолио, с което може да демонстрира успехите си в инвестирането на финансовите и стокови пазари. Затова и в последните две години започна да се появява и по инвеститорските подкасти. Порфтолиото той показва публично.

Препоръчвам на всички да изгледат интервюто на Miroslav Zaporozhanov с Ханке за Invest PRO - Професионалнa Програма по Инвестиции и Лични финанси , за да видят колко по-софистициран е професорът, спрямо своите критици.

А що се отнася до бащинството на валутния борд.
Успехите имат много бащи, докато провалите са сираци. Затова един ден всички ще се обясняват как са се борили и те против еврото.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.