Кога ще ги стигнем албанците?

Кога ще ги стигнем албанците?
05-07-2021г.
62
Гост-автор
Албания, драги мои, Албания. И не е проект, жива реалност е.
Това е току-що завършен модерен обществен площад в Широка, който демонстрира албанските традиции и занаяти. Тази красота се простира по крайбрежието на езерото, където дизайнерите са създали за хората място с площ от 215 000 квадратни метра, наречено площад „Широка”. Това ново обществено пространство е покрито с гранитни камъни, които имитират фигурите на традиционен албански килим. Меките, приглушени цветове се използват за създаване на границите между автомобилните ленти, пешеходните пътеки и другите зони.
Освен декоративните настилки, имитиращи килими, функциите на площада са повлияни и от местния бит. Точно както всеки дом се разделя на конкретни помещения, така и площадът предлага типове пространства според местоположението им. „Тези пространства отварят гледката към езерото и стимулират взаимодействието на гражданите според целите им, като например детска площадка, стая за пикник, дневна, амфитеатър и стая за рибари“, обясняват от фирмата, проектирала мястото.
Дизайнерите от Casanova + Hernandez са били повлияни от „ода” - голяма стая, където семействата посрещат гости. Общественият площад разполага с U-образни пейки, които възпроизвеждат използването на „ода” и приканват хората да използват публичното пространство.
Скоро на площада ще се настанят и Музеят на езерото Шкодра, както и други нови удобства.
Защо го споделям ли? С някаква плаха, угасваща надежда, че ще се отървем от „ремонта на ремонта”. Но трябва и акъл. А такъв у нас не управлява. Само тутманици...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Автор: Лидия Делирадева, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.