Кое е вярното: Има ли "фрапантен случай" с изчезнала преференция за кандидат на ГЕРБ в Русе

Кое е вярното: Има ли
20-07-2021г.
48
Гост-автор

ГЕРБ обясни загубата си на изборите включително и с това, че машините за гласуване са били нарочно настроени така, че да отчитат гласове на партията в полза на основния й опонент "Има такъв народ". Според окончателните резултати от вота на 11 юли, обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК), формацията на Бойко Борисов отстъпи първото място на тази на Слави Трифонов с разлика от само 15 659 гласа.

Бившият премиер нееднократно обясни загубата на подкрепа за партията си във всички области на страната с това, че изборите са манипулирани, защото опонентите му "пипат машините", а акциите на МВР "всяват страх" сред избирателите.

Ден след вота той даде брифинг в централата на ГЕРБ заедно със заместниците си Даниел Митов и Костадин Ангелов. Наред с общи твърдения за купуване на гласове от останалите партии и манипулации на машинното гласуване, тогава Борисов даде и конкретен пример за "един фрапантен случай".

По думите му семейството на кандидат-депутат от ГЕРБ в Русе е гласувало с преференции за него, но след това в секцията са отчетени с един глас по-малко. Тезата на Борисов беше, че това е потвърждение на предупрежденията му, че на всеки три или пет гласа, подадени за партията му, машините ще прехвърлят по един за "Има такъв народ".

"В една секция гласуват майка, баща и син – тримата дават преференции за сина. В секцията обаче има една преференция за Красен Кралев, две мисля, че бяха за Деси [Атанасова], и две за това момче. И сега майка му и баща му ще се избият, кълнат се, че са дали преференцията за сина си, а гласът го няма заедно с преференцията – [само] два са. Това помните ли, което ви казах, че ще бъде едно към три – всеки един глас [от всеки три] от ГЕРБ ще отива [за "Има такъв народ"], за да може да кажат – ето, ние сме ги победили", коментира на 12 юли бившият премиер.

Макар че Борисов не спомена името на въпросния кандидат за народен представител, публичните данни от общинските избирателни списъци и сайта на ЦИК дават възможност твърдението му да бъде проверено.

Проверката на Свободна Европа по случая сочи, че лидерът на ГЕРБ е имал предвид областния координатор на партията в Русе Георги Кръстев. Той беше назначен на поста на мястото на Пламен Нунев, след като преди това оглавяваше младежката организация на формацията на Борисов в града.

Кръстев е на 21 години и партийното повишение го направи най-младия областен координатор на ГЕРБ. Той е син на бившата зам.-кметица и действаща общинска съветничка в Русе Наталия Кръстева, също от партията на Борисов.

Справка на Свободна Европа в избирателния списък за вота на 11 юли, публикуван на сайта на местната община, показва, че Георги Кръстев и майка му Наталия гласуват в секция №14 в ОУ "Иван Вазов" на ул. "Петър Берон" 20. Бащиното име на младия кандидат-депутат е Николаев, а в същата секция е разпределен само един мъж с имена Николай Кръстев.

Георги Кръстев беше шести в листата на ГЕРБ в Русе – след Красен Кралев, Десислава Атанасова, Цветан Райчинов, Николай Братованов и Драгомир Драганов.

Проверка в публикувания на сайта на ЦИК протокол с резултатите от въпросната секция №14 в града показва, че на името на Кръстев са отчетени не две, а десет преференции. Така се оказва, че той е получил най-много преференциални гласове от кандидатите на ГЕРБ в тази секция. Кралев е с четири, Атанасова – с шест, Райчинов – с нула, Братованов – също с нула, а Драганов – с един.

По две преференции имат други двама кандидати на партията, поставени след Кръстев в листата – Бедрос Пехливанян и Красимир Костадинов, а Иван Иванов, също зад Кръстев, има една. Никой от останалите канидати на ГЕРБ в русенската листа не е получил преференции в секция №14.

Според обобщените данни на ЦИК най-младият областен координатор на партията е получил общо 1092 преференции. Те обаче не са достатъчни, за да пренареди листата в Русе, а двата мандата на ГЕРБ от този избирателен район бяха заети от Кралев и Атанасова.

Свободна Европа потърси по телефона Георги Кръстев, който потвърди, че на 12 юли Борисов е коментирал именно неговия случай.

"В момента точно с това се занимавам. В нашия офис точно проверяваме каква е точната ситуация, за да можем да дадем логичен отговор – да не е нещо, хвърлено в пространството. И съм възложил до края на деня да ми дадат информация, за да мога пък след това да дам и аз. В момента просто няма да сме подготвени, нали, няма да е конкретно", заяви още Кръстев.

На въпрос дали на 11 юли е гласувал именно в ОУ "Иван Вазов" в Русе, областният координатор на ГЕРБ потвърди. Кръстев пое ангажимент да върне обаждане, ако получи някаква конкретна информация по случая от екипа си, но до редакционното приключване на текста в понеделник, той не потърси Свободна Европа.

    Автор: Борис Митов

    Източник: "СВОБОДНА ЕВРОПА"

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.