Кънчо Стойчев: Моделът, който Радев създаде с това правителство, ще продължи и след изборите

Кънчо Стойчев: Моделът, който Радев създаде с това правителство, ще продължи и след изборите
28-05-2021г.
11
Гост-автор

Ако служебното правителство продължи да работи по този начин скандалите по повод предишното управление ще доведат до минус за бившите управляващи. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

Според него по-неприятното от цялата ситуация с подслушванията е, че вече хората масово са убедени, че в България се подслушва. Това масово усещане не може да е така безпочвено и здравият разум на хората много добре им подсказва, че това усещане има почва, което означава, че този скандал няма да е безплатен за бившите управляващи. 

„Аз не бих тръгнал да анализирам чисто математически един скандал. Това не работи така в обществото. Процесите са много по-сложни. Трябва да ги разглеждаме в един малко по-широк контекст. Вече имаме, макар само 2-3 седмици, управление на служебното правителство и вече виждаме, че засега то се справя, енергично е, ясно е какво прави, максимално се опитва да е прозрачно. Ако това продължи още седмици наред ще се изгради една цялостна представа у хората, един фон, на който скандалите по повод на предишното управление някакси ще доведат до минус за предишните управляващи“, каза още социологът. 

Кънчо Стойчев коментира, че няма да стане срив в електората на ГЕРБ, но всички изследвания заедно със здравия разум сочат, че на следващите избори те ще са с по-малко гласове. Според него това ще е промяната, която ще виждаме. Всяко ново управление извършва кадрови смени и това не може да бъде наречено реваншизъм. В какъв смисъл едно управление ще е ново, ако нищо не промени, уточни Кънчо Стойчев. 

Това, което прави впечатление е, че моделът, който президентът Румен Радев създаде с това правителство, най-вероятно ще е модел, който ще продължи занапред и след изборите, категоричен бе социологът. Най-вероятно ще имаме правителство на малцинството, което ще е по-късо – вероятно година или година и половина, защото не излизат сметките, но във всички случаи на България й е необходимо редовно правителство, макар и с по-къс мандат.

   Източник: Glasove

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.