Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност

Китай обучава деца над 6 г. в Хонконг за борба с чужди сили и подривна дейност
05-02-2021г.
22
Гост-автор

Хонконг разкри противоречиви насоки за училищата в управлявания от Китай град, които включват обучение на ученици над 6-годишна възраст за борба с чуждестранни сили и подривна дейност като част от новата учебна програма за национална сигурност, съобщава "Ройтерс".

Пекин наложи закона за сигурността на Хонконг през юни 2020 г. в отговор на месеци на често насилствени антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г., които поставят глобалния финансов център към авторитарно управление.

Насоки на Бюрото за образование, публикувани късно в четвъртък, показват, че плановете на Пекин за полуавтономен Хонконг надхвърлят отмяната на несъгласието и се стремят към основен ремонт на обществото, за да приведат най-размирния си град към континента, управляван от комунистическата партия.

"Националната сигурност е от голямо значение. Учителите не трябва да се отнасят към него така, сякаш това е спорен въпрос за обсъждане, както обикновено", се казва в насоките.

Учителите трябва "ясно да посочат, че защитата на националната сигурност е отговорност на всички граждани и че що се отнася до националната сигурност, няма място за дебати или компромиси".

След протестите през 2019 г., в които много от демонстрантите бяха тийнейджъри, китайските лидери се насочиха към превъзпитание в опит да укротят младежите в града и да ги направят лоялни към Китай.

Децата в началните училища ще се научат как да пеят и да уважават националния химн, ще научат за полицията и Народната освободителна армия като защитници на Хонконг, както и за четирите основни нарушения в закона за сигурността, включително тероризма и сецесионизма.

В средните училища учениците ще научат какво представлява четирите основни престъпления, които могат да носят присъди до доживотен затвор.

Някои специалисти по право обясняват, че езикът на закона е широк и неясен и че наборът от дейности, които властите могат да видят като потенциални заплахи за националната сигурност, са неясни и нестабилни.

Публикувано от правителството образователно анимационно видео показва бухал с очила и дипломна шапка, обясняваща институционалната архитектура на Хонконг, задълженията му към централното правителство в Пекин и закона за националната сигурност.

В един момент видеото казва, че "въпросите на националната сигурност са от първостепенно значение за цялата страна", докато се показват усмихнати лица на студент, готвач и инженер.

Училищата се насърчават да "организират различни игрови дейности, като куклен театър, настолни игри, създаване на книги с картинки ... за създаване на добра атмосфера и подобряване на разбирането на учениците за националната сигурност", се казва в насоките.

Бюрото заяви, че приема, че международните и частните училища имат различни учебни програми, но заяви, че имат "отговорността да помогнат на своите ученици (независимо от техния етнос и националност) да придобият правилно и обективно разбиране на концепцията за национална сигурност".

Училищата също трябва да възпрепятстват учениците и учителите да участват в дейности, считани за политически, като пеене на определени песни или извикване на лозунги. Учителите и директорите са длъжни да инспектират таблата за обяви и да премахват книги, които застрашават националната сигурност от библиотеките.

Бюрото заяви, че образованието по национална сигурност ще стане част от редица предмети, включително география и биология, за да подобри чувството на учениците за национална идентичност.

   Източник: news.bg

 

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.