Кирил, Асен, къде сте? Ще борите ли корупцията, или ще продължавате с промяната?

Кирил, Асен, къде сте? Ще  борите ли корупцията, или ще продължавате с промяната?
31-01-2022г.
61
Гост-автор
В края на 2020 получих позвъняване от Дамян Дамянов – директор на Югозападно държавно предприятие.
С господин Дамянов се запознахме при гасенето на пожара при връх Капатник в Рила 14 месеца по-рано.
Беше декември и този път той ме търсеше не защото фирмата ни разполага с всъдеходи за гасене на горски пожари, а защото имаме програмисти. Обясни, че имат нужда от разработка на софтуер, а аз предложих да организираме видеоконференция заедно с няколко от моите колеги. Пет минути по-късно господин Дамянов ни разказваше за идеята да бъде създаден и внедрен фоторегистър на билетите за превоз на дървесина. Накратко – всеки камион с дървесина, който излиза от българските гори, се нуждае от превозен билет – документ, удостоверяващ, че конкретното количество и вид дървесина е добито законно. Идеята беше горските служители да бъдат снабдени с таблети, превозните билети да бъдат създавани и достъпни онлайн. Снимки на натовареното МПС да бъдат неразделен атрибут от превозния билет, а когато някой – контролен орган или гражданин, реши да провери дали конкретен камион с дървесина е легален, или става въпрос за бракониерство, това да става на секундата през смартфон или друго устройство – правите снимка на камиона, системата разчита регистрационния номер и проверява дали този камион трябва да бъде в този момент на това място. Системата да може да съхранява всички превозни билети в база данни и да може да изготвя разнообразни статистики. Идеята на господин Дамянов беше революционна за България, но тук дървената мафия се отчита на управляващите партии и затова тази идея щеше да срещне сериозен отпор.
Господин Дамянов имаше едно притеснение – цената. Дали бихме могли да се съберем в рамките на до 30 000 лева, та да не се налага да се обявява обществена поръчка – такава не само би забавила проекта, но ще изпуснем ефекта на изненадата и „заинтересованите“ страни ще правят всичко възможно този проект да не види бял свят. Обясни също, че ощетените ще гледат под лупа тази сделка.
Погледите на всички участници във видеоконференцията се впериха в мен. Не ги мъчих дълго и казах, че нулата си е нула дори под лупа, а това ще бъде моят „подарък“ за дървената мафия и нейните покровители. Колегите разработиха системата бързо и тя беше внедрена в ЮЗДП, а вече е задължителна в цялата страна. Вече нито един натоварен с дървесина камион не може да излезе от гората, без да му бъде издаден онлайн билет със снимки в профил и анфас. В резултат се оказа, че „изведнъж“ капацитетът на камионите се е увеличил средно с един кубически метър – сега те товарят повече дървесина от преди.
Това съвсем не е първият ми подарък за българската гора - още преди девет години инвестирах в покупка на специализирана техника за гасене на горски пожари. Когато след потушаването на поредния пожар завържа разговор с някой отговорен фактор от горското или пожарната, не пропускам да спомена, че желая да изградя автоматична противопожарна кула в нашата община (Невестино), а също така и хеликоптерна площадка с водоем, където хеликоптерите за гасене на пожари да могат да зареждат вода и гориво, а също екипажите да могат да нощуват при нужда.
Понеже вече съм заявил това отдавна, а знаех, че цената на металите ще се увеличи, още преди години закупих нужните материали и с моите заварчици изградихме модулите за две кули – четири броя изключително здрави ферми с дължина 6 метра и сечение 100х100 см. Изградени са от стоманени профили 100х100х8. На върха на всяка кула ще има просторна панорамна площадка, а вито стълбище ще извежда посетителите до спиращи дъха гледки на две от най-високите точки в общината. Държим на склад и арматурното желязо за двойната армировка на бетонното корито на бъдещия водоем с 1000 м2 водно огледало. И само чаках някой да каже: „Хайде, Димитър, можеш да направиш кулата, хеликоптерната площадка и водоема.“, а аз да поясня, че поради особеностите на терена няма как да минем само с една кула. Годините и месеците се нижат, а тръните се опитват да скрият складираните модули за бъдещите кули, които ще даря на общината.
Преди три месеца се разхождах в района и внезапно съзрях новопоявила се табела до пътя при съседния хълм, указваща, че на това място община Невестино ще строи автоматична противопожарна кула с пари по европрограма с умопомрачителен бюджет. Чудесна новина, но:
1. Съседният хълм изобщо не е подходящо място – само на два километра южно (163 градуса) има друг хълм, който е със сто метра по-висок. Този друг хълм е много по-подходящ за изграждане на такава кула, иначе ще скрива 92 градуса от гледката! Само на километър и половина западно (265 градуса) има друг хълм, който е с 40 метра по-висок и ще скрива други 83 градуса! Самата строителна площадка за кулата се намира на склона под върха на хълма, което е, меко казано, странно.
2. Имало е конкурс по обществена поръчка, явил се е един кандидат, но това не е било обявявано в раздел "Обществени поръчки" на сайта на община Невестино! Следя зорко и ежеседмично този сайт, защото ми е омръзнало вече 16 години да снегопочиствам в нашата част на селото, а общината да плаща 120 000 на година за снегопочистване. И дебна момента, в който те ще обявят конкурс, който да спечеля с оферта за 12 000 лева за снегопочистване и 17 000 лева за подготовка (кастрене на клони, косене покрай пътищата и ремонт на канавки). Разполагаме с нужната техника и работници и това е нормалната цена за този обем работа. Изкушавах се да направя следното: знаейки, че те пак ще дадат 100-120 хиляди на „някого“, да ги изненадам оферта с цена от 99 000, а след приключване на сезона да организирам един събор на село с храна и напитки за всички на корем, да поканя и няколко известни музиканти, които да забавляват публиката, а накрая да дръпна една кратка реч, с която да обясня на хората, че всичко това е платено с печалбата от снегопочистването, с техни пари, та да им стане ясно как си живее един през цялата година, щом 365 са яли, пили и се веселили с излишъка от тези средства цял ден. Наздраве!
Та вече се е състоял конкурс с един кандидат и този кандидат ще получи 70865.33 евро за изграждане на един брой кула. Да видим сега документацията.
Отварям чертежа, и охооо – това не е такава кула каквато си представям аз, а е една 30-метрова тръба Ф200х8 с обтяжки. А тези 70865.33 евро не са за всичко, а само за тръбата с обтяжките, без оборудването. Идеше ми да скоча веднага и да ида в прокуратурата, но се сетих, че същата тази прокуратура не може да установи кой е изхвърлил хиляди тонове боклук на уж закритото сметище, докато депото в Самоков не е получило никакъв боклук от община Невестино. И понеже в документацията за тази сделка за 70865.33 евро се мъдреше само този пилон, аз реших да чакам. След месец, пак на скрито място на сайта на общината, се появи информация за нов търг, този път за оборудване: три броя камери (една термовизионна), комуникационен модул, метео станция, соларни панели, непрекъсваемо захранване, комуникационен шкаф, суичове, контролен център. За още едни 68597.85 евро. Изпитах желание да подам оферта за 20 000 евро – колкото реално ще струва гореизброеното.
Преди години така ми се наложи в последния момент да участвам в обществена поръчка за усвояване на средствата от мое дарение: бях дарил 40 000 лева на училище, а то обяви обществена поръчка за тази сума за закупуване на конкретна техника, чиято цена обаче е не повече от 30 000 лева. Тогава спечелих конкурса, на който имаше само още един участник, и понеже обявените по спецификации лаптопи бяха демоде, напазарувах техника за 43 000 лева. Това е първата, и вероятно ще бъде последната, обществена поръчка, в която фирмата ми е участвала.
Сега обаче се сдържах и реших да не се намесвам и да оставя община Невестино да се налудува и да приключи процедурите. 270 000 лева за един пилон с обтяжки и три камерки + още кой знае колко средства за проектиране и консултации. Знаете ли какво ще се вижда през камера с няколко пъти оптично приближение, закрепена на 30-метрова тръба с обтяжки при силен вятър?
Инвеститорът е поискал конструкцията на съоръжението да бъде разчетена за скорости на вятъра до 100-170 км/ч. Аз живея на съседен, по-нисък хълм и там често вятърът ми казва “добър ден” със 120 км/ч. На 30 метра от бъдещата кула един съселянин си беше построил метален навес, общит с ламарина. В един прекрасен ден този навес направи такъв полет, че братята Райт биха изпитали завист…
Кирил, Асен, къде сте? Ще борите ли корупцията, или ще продължавате с промяната?
Трудно е да се въведе ред там, където 33 години е царяла анархия. А и с тази съдебна система това няма как да се случи. Да плашиш местния феодал с прокуратурата, е като да плашиш куче със салам.
Знаете ли, че съм абониран за писма от прокуратурата? И всичките са еднакви: „Отказ от образуване на досъдебно производство. Не са налице данни за извършено престъпление.“.
Преди месец възникна казус с мой некоректен длъжник. Осъден е да върне парите (94 000) заедно с лихвите и съдебните разноски, но няма намерение да връща нищо и живее като рок звезда. Пуснах жалба в прокуратурата, процесуалните действия се точат над една година и длъжникът разиграва цялата система с безумни обяснения. По този повод се свързах с голяма адвокатска фирма, изложих случая и попитах какво може да се направи. Попитаха каква сума съм готов да отделя за прокуратурата. Това бил начинът. Казах, че за прокуратурата вече съм отделил от данъците си и се отказах от услугите им. И ще чакам да видя как точно Системата ще си свърши работата. Подозирам обаче, че некоректният длъжник/измамник може да има друг отговор, когато неговият адвокат му постави този въпрос. Това е положението, в което живеем - тук не само сиренето, но и правосъдието е с пари.
А аз приключвам официално с дарителството. Щом държавата ни е толкова богата, че предпочита да плати 270 000+ лева за един кол с три камери, значи има пари за училищата, за бедните, за болните деца и за всичко. Ако пък не е, нека да започне да наказва тези, които я крадат.
В края на лятото на 2021 позвъних на кметския наместник на село Еремия и я попитах директно дали наистина кметът на общината е ЗАБРАНИЛ на кметските наместници и на общинските съветници да приемат дарения от картофи от нас през 2020. Такива сигнали достигнаха до мен от общински съветници. Тя каза, че не ѝ е известно да е имало такава забрана. Тогава я помолих да ми съдейства за раздаване на хранителни продукти за пенсионерите в Еремия, които се нуждаят от подпомагане. Обясних, че не искам списъци - това са лични данни, а само да каже за колко човека да подготвим пакети. И кметството да ги раздаде. Тя отговори, че всичките 40 жители на селото (с постоянна регистрация) са пенсионери и са нуждаещи се. Обясних, че за 40 човека мога да отделя 20 000 лева за тази кампания. Тя каза, че идеята е чудесна, но били много заети с подготовката на предстоящите избори. И ВЕДНАГА след изборите ще се свърже с мен.
Това не се случи никога. Очевидно богатата община Невестино е преценила, че пенсионерите в Еремия нямат нужда от помощ.
Ето няколко свежи факта относно проекта за кулата: контролният център ще бъде в читалището, което се намира в центъра на село Еремия. Разстоянието по права линия между двете съоръжения е 2800 метра. Кулата няма пряка видимост към читалището, а читалището се намира в един дол, където мобилните оператори нямат покритие. Ако читалището се запали, кулата няма да види това. Тази кула ще „вижда“ 22% от повърхността на община Невестино.
 
      Автор: Димитър Димитров, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.