Киното лъже

Киното лъже
09-12-2020г.
3
Гост-автор
Киното лъже. Присъединявам се към домораслите кинопознавачи, които от сто години убедено твърдят, че киното лъже.
Ето няколко скромни примери.
В девет от десет филма главната героиня замислено се взира в огледалото със забучена в устата четка за зъби. След петминутното екранно време пред огледалото тя тръгва да скита из апартамента с четката в уста и отвреме навреме леко я мърда.
Лъжа. Аз пробвах същото. Не става. Оплюх се, а омазаната с паста уста не изглежда никак прелестно в огледалото.
Героинята в десет от десет психологически семейни филми маже филия за закуска на синчето си, права до кухненската маса. С рамото си стиска телефона и говори в него съдбоносни неща. Изглежда прекрасно.
Лъжа. Аз пробвах същото. Изметнах си вратните жили от въртене на главата и рамото. Телефонът ми неизменно тупваше на масата. Не става. Това е. За отбелязване - героинята има дълга лебедова шия. И моята е дълга, но не е лебедова.
В десет от десет съвременни кинотворби героинята изскача от входа на жилището си, тича на токчета с развети прекрасни коси и дълго палто, стискайки папки, хартии, чанти, телефони и прочие нещица. После подвиква драматично "Такси!" и от небитието изскача такси. Тя се мята в него, без да изтърве и една хартийка от нещицата, които режисьорът е натикал в ръцете й.
Лъжа. Ако мъкна толкова неща и по този начин като нея, аз поне сто пъти ще ги пилея по пътя. Пък и с това размотано в краката палто, работата става ужасна. Да не говорим, че е абсурд да изскоча на тротоара с развети коси, разкривена на токчета и да изврещя "Такси!". И тутакси, на секундата до мен да закове родна жълта кола.
Впрочем мой познат, поживял тук-там по света, каза че и в Ню Йорк такситата не изникват от небитието само като вдигнеш ръка.
Ето дребни примери как киното лъже доверчиви души като мен. Дори когато става дума за шумен сериал и за иначе добра актриса. Вкарана в киноклишетата. Без които може само много, много голям режисьор.
Такива няма чак толкова на брой.
 
Автор: Светла Бъчварова
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.