Хронологията на една от най-потресаващите гаври с българската държавност в новата ни история

Хронологията на една от най-потресаващите гаври с българската държавност в новата ни история
01-07-2022г.
114
Гост-автор
Нека обясня хронологията на една от най-потресаващите гаври с българската държавност в новата ни история:
- На 17 юни в България пристига т.нар. “Френско предложение” за Северна Македония. Огромното мнозинство от политическата ни zган се надпреварва да обяснява как то е най-доброто възможно за България.
- Въпреки, че решението за вдигането на ветото е на Министерски съвет, предложението е изпратено в Народното събрание и там, на 24 юни, същата тази zган гласува в подкрепа на проекторешение на Hristo Ivanov за призив към Министерски съвет за вдигане на ветото. По време на дебатите Иванов и останалите от zганта обясняват разпалено, че уреждането на историческите въпроси е заложено в предложението на французите. (Реално въпроси няма, Македония няма история преди 1945 г., точно както няма и език)
- Отново на 24 юни македонските власти обявяват, че няма да приемат френското предложение в този му вид.
- На 29 юни, правителството в оставка на Кирил Петков, съобразявайки се с препоръката на Народното събрание, гласува решение за вдигане на ветото за начало на преговорния процес на Северна Македония.
- На 30 юни, в последния ден на френското председателство на ЕС, до Скопие е изпратен нов вариант на предложението. В същия ден Еманюел Макрон заявява, че е постигнат компромис с исканията на Северна Македония, а македонският премиер Димитър Ковачевски обявява, че уреждането на историческите въпроси е отпаднало като изискване за начало на преговорния процес и Северна Македония ще одобри предложението.
Това е случва при взето вече решение на българския Министерски съвет за вдигане на ветото. Тоест връщане назад от наша страна няма.
Потресаваща гавра с някога велика, а днес васална държава.
 
    Автор Михаил Кръстев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.