Хендрик Зитих: В България има опити за китайско влияние в медиите

Хендрик Зитих: В България има опити за китайско влияние в медиите
28-12-2020г.
9
Гост-автор

Установихме, че най-вече в Сърбия, в Босна и Херцеговина, но също така в България има опити за китайско влияние в медиите, което се засилва. Това каза пред БНР Хендрик Зитих, директор на медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“.

"Репортери без граници“ е институция. 111-тото място в класацията на „Репортери без граници“ не се променя от три години насам и това е тъжно за държава от Европейския съюз. Сред проблемите на медиите у нас той открои монополизирането на медийния пазар, недостатъчното финансиране на медиите, дефицитите в обучението на бъдещите журналисти, липсата на информационна свобода, исковете срещу журналисти.

„И основният проблем – няма атмосфера, която да подкрепя качествената журналистика. Това трябва да се промени.“

Политиците трябва да излъчат ясни сигнали, че има нужда от качествена независима журналистика, подчерта Хендрик Зитих в предаването „Преди всички“. При засилващото се обществено съзнание за свободата на медиите политиците вече няма да могат да стоят настрани от дебата и да казват, че не приемат това 111-то място, смята той.

„Репортери без граници“ прилагат една и съща система за всички държави и ако в тази класация България е на 111-то място, това означава, че нещо не е наред“, категоричен е Зитих. Според него негативният имидж на страната ни може да се подобри с повече демократизация. 

Проблемите с медиите на Балканите идват от това, че държавите в този регион са в процес на трансформация, допълни Хендрик Зитих.

Източник: frognews

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.