Харалан Александров: Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение

Харалан Александров: Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение
23-02-2022г.
87
Гост-автор

"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията. ... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ".    

Коментара направи пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение и "хората търсят кой ще е бащата на тези момчета, които очевидно не се справят със задачите си":

"Естественият кандидат за това е президентът Румен Радев, има огромни очаквания към него. Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръх очаквания могат да доведат до разочарования".

Александров подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко:

"Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елитите, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти - най-могъщите сред тях са Румен Радев и Бойко Борисов -  започват да се чуват все повече и повече".

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за "Продължаваме промяната", ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм:

"Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам ад си мисля как ще изглежда - това е най-лошият сценарий. Засега изглежда, че може би ще бъде удържан този разпад, ако Радев бързо, интелигентно и неразрушително съумее да се дистанцира от своите политически деца или да ги вразуми, което ми се струва невъзможно". 

Социалният антрополог посочи, че правителството "Петков" отговаря на нагласите и настроенията на една не малка група хора - "главно градски и високообразовани, които копнеят за един свят, който им беше обещан, а сега започват да изпитват съмнение, че са били подведени".

Интервюто на Петър Волгин с Харалан Александров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

    Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.