Керемедчиев: Досиетата „Пандора“ са взривоопасни. Ще изкарат много сериозни и мръсни сделки

Керемедчиев: Досиетата „Пандора“ са взривоопасни. Ще изкарат много сериозни и мръсни сделки
05-10-2021г.
37
Гост-автор
Разследването Pandora Papers е взривоопасно, защото се посочва цялата връзка на парите – по какъв начин са минали, за какво са използвани, всяка една компания къде е прехвърляла свои дялове. Това разследване е много задълбочено. Според мен тази информация ще се обработва още няколко месеци. В голяма част от случаите ще излязат наяве много сериозни мръсни сделки. Това коментира в ефира на Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
Той уточни, че съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално:

„Пред КПОНПИ на Сотир Цацаров Пеевски е декларирал, че всъщност няма други приходи, освен минималните, които е декларирал през годините. Само една от компаниите е с капитал 50 000 долара, които не са декларирани – това е доста сериозна сума. Само капиталът е толкова. Представете си колко пари са минали през тази офшорна компания. Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и нелегални схеми“, обясни той.

„Много е възможно през офшорната компания отново парите да влязат в България, но този път като чуждестранна инвестиция. Така човек може да си купи каквото пожелае без да се знае, че собственикът е той“, добави бившият зам.-министър на външните работи.

Според него от това страдат най-много българските данъкоплатци.

„Грандиозният скандал, който гръмна тотално е, че световно неизвестният щат Южна Дакота стана един от най-големите данъчни райове в света с 360 млрд. долара. Великобритания пък е страната, която е привлякла най-много инвестиции от тези олигарси“, отчете той.

„Започват да гърмят и локални скандали. Всеки един от обявените в разследването ще започне да дава обясненията през националните власти“, предупреди Милен Керемедчиев.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.