Където се разпределят големите пари, там са и корупцията, и рекета, и упадъка.

Където се разпределят големите пари, там са и корупцията, и рекета, и упадъка.
07-05-2021г.
26
Гост-автор
Където се разпределят големите пари, там са и корупцията, и рекета, и упадъка. От години говоря, че земеделските субсидии помагат за обезлюдяването на селата, за развитие основно на зърнени култури с ниска добавена стойност, съответно за внос на зеленчуци и плодове. Макар, че България има потенциала да храни половин Европа.
По думите на Илчовски (на снимката) от вчера, той гледа 150 хиляди декара зърно, оборота му е 40 милиона годишно, въпреки че продава на занижени цени на "Иван Пилето". Това му е таксата спокойствие.
За толковя земи субсидиите наистина са десетки милиони. Да, беше приет таван (да не може да се получава повече от 200 хиляди лева от един фермер), но и знаем как се заобикаля той - с регистрация на множество ООД-та например. Съответно фонд Земеделие следи за такива схеми.
Случаят с Илчовски може да не е такъв. Той ще си каже вероятно утре ако бъде оставен да говори от Манев и глутницата. Но системата, от която 100 зърнари получават 90% от субсидиите е покварена и обричаща българското село.
Хич не е случайно, че и останалите замесени в разговора вчера работят също в сектори, които разчитат на държавата. Пилето не е само в птичия бизнес. Колко години Кремена Петрова и други граждани на Нова Загора се борят с инсталацията му за биогаз, която омирисва града. Без съпорт от държавните органи, съществуването на толкова грубо погазващ правилата завод е немислимо. "Цоло" пък освен в минния е навлязъл и в пътностроителния бизнес. Всички знаем как се разпределят поръчките там. И срещу какви комисиони.
Проблемът е комплексен, не е просто да вкараме тоя или оня в затвора. Макар, че назиданието е важно. Системен е. Трябва да се реже до месо. Борисов и хората му наистина са със съзнанието че държавата е тяхна. Затова и вият на умряло. Това е признак, че точка 1 от плана за просперитет се изпълнява - краят на пандемията ГЕРБ. Точка 2 - след 11 юли!
 
    Автор: Владислав Панев, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.