Казахме за Рашков, да кажем и за дъното на журналистиката на слушалките

Казахме за Рашков, да кажем и за дъното на журналистиката на слушалките
19-05-2021г.
36
Гост-автор
Случаят нашумя. Много се изписа и изговори за него. Неоправдано е изреченото от вътрешния министър Бойко Рашков по адрес на водещите от сутрешния блок на бТВ. Никой политик и управленец не бива да говори публично кой журналист трябва да бъде отстранен. Също и поощрен, каквито случаи знаем безброй…
 

Рашков работи денонощно, опитва да решава пожарни и доста коварни случаи, да взима трудни решения и това опъва нервите. Високото напрежение обаче не е оправдание. Той е старо куче и знае тези неща, затова се извини и понася последствията от гафа.

 

Но защо в реакциите по случая не става въпрос за водещите? За хероите, които черпят знание и смелост от слушалките в ушите им? Ако в България все още има някакви критерии за смислена журналистика, тяхното поведение е на дъното и още една педя надолу. Настоятелни и агресивни е приемливо само в случаи, когато се пробива път към истината. Случилото се беше преднамереност с лош дъх. Да задаваш задъхано и настървено неадекватни въпроси, няма общо със занаята.

 

Тя: Виждали ли сте се Васил Божков?

Рашков: Преди трийсет години, на станцията на Министерски съвет във Велинград.

Тя, превъзбудено и задъхана: И какво каза той?

 

Не се коментира подобно нещо.

 

В продължение на година от бТВ не отправиха нито веднъж питане към Бойко Борисов за изтеклите към медиите снимки, видео и записи с разговори, в които чухме и видяхме неща, заради каквито в цивилизования свят се разтърсват цели държави и падат правителства. В телевизията не се впечатлиха от сюжетите с чекмеджето, Мата Хари, „проста кърджалийска п…а“, „е..л съм ги с 200“, милиардите, потънали в „Автомагистрали“, цените на ремонтите на ремонтите, за приятеля Пеевски, нито за многомилионните кредити от ББР към олигарси на властта, за които някои медии пишат отдавна. Това ли се диктува в слушалките? Дори Борисов да бе се появил в студиото на бТВ, тези въпроси щяха да му бъдат спестени или зададени по удобен за него начин.

Нито веднъж не попитаха Иван Гешев, глания прокурор, колко пъти се е срещал с Пеевски, какво са говорили и кои журналисти са набелязали за отстрел. Защото на тези срещи и това се договаря. Както и на сгледите с Борисов. С Цацаров, с шефката на НАП, с министъра и главния секретар на МВР кога да се ударят протестиращите, с ДАНС кои медии и жерналисти да се подслушват и пр. Проверете си записите в бТВ и ще видите, че нито веднъж, ама нито веднъж не сте се осмелили да питате това, което наистина интересува хората. А най-тъжното е, че не са е само бТВ. Същото е в Нова тв, БНТ и превърналите се в агитационни брошури на властта бивши нормални вестници.

 

В гилдията знаят защо е така. С голям процент на достоверност се знае и кой реално контролира и командва в медията. От миналата есен bTV Media Group официално е собственост на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер (загинал неотдавна) PPF, който притежава и телекома Telenor. Това стана след като преди това му бе отказано да купи Нова тв. Какво се беше променило? Да не би да е имало договорка между него и управляващите тогава България - Борисов и Пеевски, - за осигуряване на реклами срещу прокарване на съответни политики? Каква е ролята на Красимир Гергов? Поведението на някои водещи и журналисти в телевизията буди недоумение прави съмненията още по-големи.

Абсолютно същото се отнася за Нова тв.

 

Ако Бойко Рашков е сгафил, какво тогава е направил Борисов, когато нарече репортери мисирки и дори имитира гласът на голямата домашна птица?

 

През последните години медиите на властта и Пеевски вдигаха голям шум в защита „свободата на словото“, организираха кръгли маси, дори в Брюксел се изсипа цяла тумба и посочиха опозиционните издания (истинските се броят на пръсти) като пример за слугинаж, продажност, принадлежност към олигархията, чужди интереси и грантове. Класическа подмяна.

 

Да, не е прието да се иска отстраняване на журналисти, но истината не трябва да се премълчава. Защото част от тези хора охотно изпълняват всякакви поръчки - от политическа ширпотреба, до "мокри поръчки" срещу неудобни на властта хора, фирми и дори медии. Поинтересувайте се кои са уволняваните, преследваните от НАП, КПКОНПИ, ДАНС и МВР, съдените и заплашваните журналисти и защо между тях няма нито един от т.нар. официозни издания и всичко ще стане ясно.

По свобода на словото и медиите не сме на 112-о място заради Бойко Рашков, а заради Бойко Борисов и кликата му. Питайте него какво си е говорил с Божков не преди 30 години, а само дни, преди да бъде ударен, за да му вземе бизнеса Пеевски, в кооперация с експремиера, както обикновено.

 

Министър Рашков сгафи и го отнесе. Извини се. Но дали някой щеше да „забележи“ какво дъно удариха водещите на бТВ?

 

Свободното мислене е единственият начин човечеството да върви напред. Новото поколение разбира това. Трябва да се откажем от мисленето, което ни втълпяват медиите. Те все по-често са рупор на нечие друго мислене и интереси“. Мисълта е на режисьора Оливър Стоун и доста подхожда за случая.

   Автор: Огнян Стфанов

    Източник: frognews

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.