КАТАСТРОФАЛНО

КАТАСТРОФАЛНО
02-11-2021г.
140
Гост-автор
Скоростта на кови-дните ни се измерва в смърт. Днес вдигнахме 310. Но това не е най-страшното. Много по-ужасяващо става като осъзнаем, че „национална катастрофа“ не означава стена отсреща. Бърз край няма. Ще летим дълго напред, с вдървен крак върху педала на смъртта, докато душите ни пищят от болка.
Някъде по релсите на това влакче на ужасите ще минем и през изборите. Ще се надпреварваме да гласуваме за Нашите, за Вашите, за Тиядетоплащат или за Ониядетоплашат. Част от тях, обаче, носят персонална вина за държавната катастрофа. Аз лично смятам, че на тези хора трябва да бъде забранено да бъдат назначавани или избирани за държавна служба. Трябва да им се отнеме правото да получават каквито и да е държавни облаги. Нула. Трябва да бъдат наказани с цялата строгост на държавата и тя окончателно и крайно да се разграничи от тях.
На първо място, това е бившият премиер, управлявал държавата повече от десетилетие. Той трябва пожизнено да получи забрана за държавна служба - заради превръщането на здравната система в порочна финансова пирамида, както и за прогонването на хиляди здравни специалисти зад граница.
Заедно с Борисов, забрана за държавна служба трябва да получат и бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. И двамата помогнаха на Борисов в неговото своеволно управление на здравната криза, хаотичното въвеждане и промяна на мерки, както и в публичното им неспазване. Същите двама носят вина и за зле организираната ваксинация в най-важните първи месеци от ковид-кризата – неваксиниране на уязвимите групи, неваксиниране на държавните служители, неваксиниране на здравни работници и учители.
Още по-голяма ще е групата от бивши държавни служители, които трябва да получат забрана за доближаване до държавна служба - заради тотален провал в комуникацията с населението във всички етапи на здравната криза. Тук ще влязат цялото последно правителство на Борисов, всички членове на НОЩ, както и депутатите от последния парламент, които гласуваха против заделянето на специален бюджет за комуникационна Ковид кампания.
Към последните бих добавил и сегашното здравно министерство, начело със Стойчо Кацаров. Тези хора също трябва да получат забрана за държавна служба от тук нататък. Не е оправдание това, че тази управленска импотентност е получена в наследство от предходните. Няма смекчаващо обстоятелство и за тоталното подценяване на ситуацията и липсата на каквато и да е стратегия за справяне с надигналата се вълна на скептицизъм към ваксините и мерките.
Може би ви звуча краен, но не съм. Това, в което се намираме, е национална катастрофа. Съвсем истински бяхме оставени „всеки сам да си преценя“. Щом всеки ще отговаря за себе си, време е отговорните за това да поемат своята лична вина. И най-вече – да получат забрана да се приближават на по-малко от 50 метра до държавна служба. Защото рискът да участват отново в престъпление срещу държавата е огромен.
Автор: Радослав Бимбалов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.